Rijnconsult lanceert nieuwe dienst: Implementatiekracht21

05 april 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Organisatieadviesbureau Rijnconsult start met een nieuwe dienst: Implementatiekracht21. Het nieuwe platform koppelt organisaties aan ervaren zelfstandige adviseurs en projectmanagers, met als doelstelling om opdrachtgevers te ondersteunen bij de executie van strategische plannen en de implementatie van veranderinitiatieven.

Met een team van zo’n vijftig professionals is Rijnconsult een van de grotere organisatieadviesbureaus van ons land. De afgelopen jaren heeft het bureau uit Houten zijn footprint van traditionele consultancy ook verbreed naar het trainingsdomein (door de acquisitie van Nathans, leverancier van interim oplossingen), en meer recentelijk van werving & selectie diensten (door de overname van Rieken & Oomen).

Op 19 april is de kick-off bijeenkomst voor de volgende propositie die aan de portefeuille toegevoegd wordt: Implementatiekracht21 (IK21). De nieuwe propositie richt zich op het matchen van zelfstandige experts met vraagstukken uit de markt, waarbij de focus ligt op implementatiediensten. “Uit onze ervaring blijkt dat steeds meer voorgenomen verbeteringen blijven hangen in de daadwerkelijke implementatie. Om tegemoet te komen aan deze behoefte hebben we gekozen voor deze niche”, zegt Jeroen Paul Nijmeijer, die vanuit Rijnconsult de nieuwe praktijk leidt.
Het type opdrachten dat IK21 bemiddelt zijn onder meer Lean Six Sigma implementaties, Agile/Scrum projecten, het ontwikkelen van High Performance Organizations (HPO’s) en het nastreven van customer excellence transities. Volgens Nijmeijer bestaat IK21 uit een bestand van meer dan 30 projectleiders, teamleiders, en/of inhoudelijk experts. “Samen vormen wij een groot netwerk van specialisten op het gebied van HR, IT, Finance, Marketing, Inkoop, Shared Services en/of KCC's.”

Het nieuwe platform dient in principe als een verlengstuk van de interim management tak van het bureau, maar staat daar door middel van een verschillend model los van. “Klassieke interim management vraagstukken zijn vaak generalistische functies waarbij een bestaande of toegevoegde lijnfunctionaris aan de slag gaat met een veranderingsopdracht. Bij IK21 gaat het om gespecialiseerde projectmatige werkzaamheden, waarbij het ‘klaren van de klus’ belangrijker is dan de onderliggende veranderingen in cultuur, houding of gedrag”, zegt Nijmeijer.

Net als zijn interimtak, waarborgt Rijnconsult de kwaliteit van dienstverlening van de aan IK21 verbonden professionals. Aan de poort volgt IK21 een strikt selectieproces alvorens zelfstandige adviseurs aan het netwerk toe te voegen. “We kijken hierbij naar een breed scala aan vaardigheden en ervaring”, legt Nijmeijer uit. Kwaliteitsbewaking vindt ook plaats gedurende de executiefase. “Zo maken we in onze werkwijze ook gebruik van een schaduwprofessional. Dat is iemand met een vergelijkbaar profiel die onze kandidaat kan helpen en ondersteunen maar bovenal als mogelijke ‘achtervang’ wordt ingezet. Daarmee zijn opdrachtgevers altijd verzekerd van een geschikte professional en continuïteit van een opdracht.

Bas van der Velde, directeur van Rijnconsult, over de nieuwe propositie: “Projecten goed kunnen afmaken en borgen binnen een organisatie is een mooie aanvulling op de bestaande dienstverlening van Rijnconsult. Hiermee worden we een speler die de hele keten kan bedienen, van strategie tot executie, en van consultancy tot tijdelijk management.”