Interview: Gilles Tenhaeff, Consultant bij Kirkman Company
Wat is je achtergrond?
In Groningen studeerde ik Technische Bedrijfswetenschappen. Tijdens mijn opleiding deed ik mijn afstudeeronderzoek bij Philips en daar startte ik met mijn eerste baan. Vervolgens werkte ik 3,5 jaar bij Siemens als projectmanager. Bijvoorbeeld op een groot project als de invoering van een elektronisch patiëntendossier, dat naast IT ook een grote verandercomponent kent. Dat was een enorme uitdaging omdat ziekenhuizen qua cultuur en structuur hele complexe organisaties zijn. Als projectmanager was ik voornamelijk bezig met planningen, mensen aansturen en escalaties. Naar mijn idee kon in inhoudelijk veel bijdragen, maar daar was in die functie niet zo veel ruimte voor. Om die reden heb ik de stap naar advieswerk gemaakt en ben ik bij Kirkman Company terecht gekomen.
Waar staat Kirkman Company voor jou voor?
Voor jong en dynamisch en het betekent voor mij verantwoordelijkheid en eigen initiatief nemen. Vanaf het begin af aan (dit begint al bij trainees) krijg je de ruimte om je eigen ideeën op te starten en daar mag je ook de verantwoordelijkheid voor nemen. Hier heerst een enthousiaste sfeer die dat mogelijk maakt.
Wat onderscheidt volgens jou Kirkman Company van andere bureaus?
Kirkman Company is een vrij platte organisatie en dat betekent dat je direct, informeel en ‘to-the-point’ met elkaar omgaat. We zijn bereid om spannende opdrachten aan te nemen, met creatieve constructies te werken en verantwoordelijkheid te dragen. Dat betekent dat we veel opdrachten uitvoeren waar lef voor nodig is. Maar we onderscheiden ons ook in de mensen die hier werken, hoe we dingen aanpakken en de dynamiek die tussen deze mensen ontstaat.
Daarnaast heeft Kirkman Company een nieuwe positionering. We zijn bij onszelf te raden gegaan: “Waar staan we elke dag voor op?”. Opdrachten voor organisaties die op een meer betekenisvolle manier winst willen maken, doen we graag. Dat is het onderwerp Co-Creating Social Enterprises. Winst is noodzakelijk om als onderneming te kunnen blijven bestaan, winst is gezond, maar steeds belangrijker wordt de manier waarop je die winst gaat halen. Ik zie dat ook steeds mee bij mensen om me heen. Ze vragen zich af: "waar doe ik het nou voor, al die uren maken, waar word ik nou echt blij van?” Het antwoord is voor mij te vinden in het toevoegen van een “purpose” aan mijn leven. Ik wil mensen en bedrijven helpen om op een nieuwe manier bestaansrecht voor de onderneming te creëren en betekenisvoller winst te maken.
Hoe beschrijf je de cultuur binnen Kirkman Company?
Direct, informeel, open - geen ellebogenwerk of elkaar dingen niet gunnen. Mensen proberen elkaar te versterken en geven elkaar de ruimte om dingen op te pakken. Dit bedrijf is jong, dynamisch en heeft een bruisende sfeer, ook door het pand en de werkomgeving waar we zitten.
Wat motiveert jou om een zo goed mogelijke advies opdracht neer te leggen?
Wat ik steeds meer merk, is dat ik heel erg blij word als ik andere mensen zie opbloeien. Dat kunnen collega’s of klanten zijn. Het mooiste vind ik het als ik daar iets aan heb kunnen bijdragen. Een voorbeeld is een opdrachtgever die ik intrinsiek blij maak met het resultaat dat je oplevert, nét dat onverwachte en bruikbare dat hem of haar verder helpt. Ik geloof niet zo zeer in het opleveren van een rapport, maar ik probeer de klik te vinden met de meneer of mevrouw aan de andere kant van de tafel om zo werkelijk bij te kunnen dragen.
Wat vind je de leukste kant aan het adviseur vak?
De afwisseling! Bij Kirkman Company ben je verantwoordelijk voor een stukje uitvoering van de projecten en tegelijkertijd ook voor een stukje acquisitie. Dat zorgt ervoor dat iedereen constant gesprekken aan het voeren is met mensen uit het bedrijfsleven. Ik vind dat leuk omdat je dan goed hoort wat er eigenlijk echt speelt en waar de echte uitdagingen en pijn binnen organisaties liggen. Stel jezelf eens de vraag; “waar lig jij ’s nachts wakker van?” en je krijgt verrassende antwoorden.
Wat is het beste advies dat je zelf ooit hebt gekregen?
Eigenlijk volg ik een algemeen advies op wat ik vroeger kreeg: “ga doen wat je echt leuk vindt, dan komt de rest vanzelf!”
Te veel zag ik mezelf en nu veel mensen om mij heen geforceerd voldoen aan carrièreverwachtingen, persoonlijke doelstellingen, niet onder willen doen voor anderen enz.. Als je iets doet waar je blij van wordt, voel je je lekker, dan straal je enthousiasme uit en willen mensen graag met je samenwerken, mensen houden van succes. Alle erkenning, zowel persoonlijk als in materiële zin, komt dan vanzelf, een beetje geduld is soms nodig, maar vaak kom je er zo sneller dan mensen die dat pad niet volgen.