Organisatieadviesbureau Corion opent kantoor in Chili

18 maart 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Boutique organisatieadviesbureau Corion heeft zijn eerste kantoor in het buitenland geopend. Het adviesbureau uit Loenen heeft echter niet gekozen voor een uitbreiding in bijvoorbeeld België, Duitsland of het Verenigd Koninkrijk. In plaats daarvan zal Corion neerstrijken in Zuid-Amerika, om precies te zijn in Chili. Vanuit hoofdstad Santiago zal David Allendes Cortes proberen voet aan de grond te krijgen in de Chileense markt.

Corion werd in 2006 opgericht door Jeroen van Maaren, die daarvoor jarenlange ervaring had opgebouwd in consultancy en ICT-advies, waaronder bij Centric en Ordina. Onder zijn leiding heeft Corion zich het afgelopen decennium ontwikkeld tot een organisatieadviesbureau met circa twintig projectmanagers en adviseurs, werkzaam voor zowel klanten in de publieke als private sector. Het bureau heeft daarnaast beschikking over een flexibele schil van zelfstandige adviseurs, actief onder het label ‘Corion Maatwerk’.

Met het oog op internationale uitbreiding blijven de meeste Nederlandse adviesbureaus bij hun eerste uitbreiding vaak relatief dichtbij. Zo opende bijvoorbeeld marketingadviesbureau VODW zijn eerste buitenlandse vestiging in Brussel, koos Innopay voor een nieuw kantoor in het Duitse Frankfurt als het startpunt voor internationale expansie en opende Eden McCallum afgelopen jaar zijn deuren in het Zwitserse Zürich (derde vestiging wereldwijd). Door dichter bij huis te blijven, kunnen zij hun groeiambities gemakkelijker ondersteunen, door bijvoorbeeld resources en kennis uit te wisselen en de vinger aan de pols te houden om waar nodig snel bij te sturen.

Hoe ‘onlogisch’ de keuze van Corion voor Chili als nieuwste thuisbasis ook mag lijken, zit er wel degelijk een logica achter, legt Van Maaren uit: “De meerwaarde van Europese adviezen wordt groter naarmate je verder van huis gaat. En gezien mijn band met Chili was dit een uitgelezen kans.” Hij licht toe: “Ik heb enige tijd in Chili gewoond, en sinds mijn terugkeer in 1990 heb ik ervan gedroomd om me opnieuw met het land te verbinden.” Daarom gaat er nu, zo’n 25 jaar later, een droom van hem in vervulling. “Ik ben er enorm trots op dat onze professionele en mijn persoonlijke ambitie zo met elkaar verweven zijn”, aldus Van Maaren.

Op 1 maart opende het kantoor formeel zijn deuren. Om de operaties in Chili te gaan leiden, heeft Corion David Allendes Cortes aangetrokken, die gevestigd zal zijn in de Chileense hoofdstad Santiago. Volgens Van Maaren en Allendes Cortes liggen er voldoende kansen in de markt. Chili is al jaren een van de snelst groeiende economieën van Zuid-Amerika en bovendien is de populatie relatief hoog opgeleid. “De leiderschaps- en management filosofie van Chili is niet even hard meegegroeid, en daarin zien we kansen”, zegt de oprichter. Van Maaren vervolgt: “Met name in het midden- en grootbedrijf en bij overheidsorganisaties liggen veel kansen. Deze zijn vaak nog sterk hiërarchisch en er is nog veel onbenut potentieel onder medewerkers dat geactiveerd kan worden. Onder de noemer van het Nederlandse Poldermodel gaat Corion organisaties helpen om álle medewerkers te betrekken en daarmee productiviteit te laten toenemen.”

Om bekend te raken met de volgens Van Maaren unieke aanpak van Corion – die hij beschrijft als een “diepe menselijke aanpak” – bezocht Allendes Cortes recentelijk ons land om training te krijgen en in de praktijk te ervaren hoe de aanpak werkt. “Ik ben in de gelegenheid geweest om in Nederland te zien hoe het poldermodel in de praktijk werkt, en om dit bij een aantal internationale klanten van Corion te kunnen ervaren.” Gewapend met deze kennis kijken Allendes Cortes en Van Maaren vol vertrouwen naar de toekomst: “We denken zeker dat er kansen liggen om de kennis van Corion in Chili in te zetten”, besluiten ze.