Frans Wernekinck, Junior Consultant bij Towers Watson

15 mei 2015 Consultancy.nl

Kun je kort wat vertellen over jezelf?
Mijn naam is Frans Wernekinck, ik ben 25 jaar en kom uit Maassluis. Na het afronden van m’n Gymnasium in Delft ben ik in Tilburg de studie Econometrie en Operationele Research gaan volgen. Naast mijn studie heb ik me ook altijd bezig gehouden met andere activiteiten. Zo ben ik erg actief geweest in een studentenvereniging, heb ik een symposium georganiseerd en ben ik voorzitter geweest van het sociëteitsbestuur. Na mijn bachelor heb ik aansluitend de master Quantitative Finance & Actuarial Sciences gevolgd, ook aan de Tilburg University.

Als afsluiting van deze master ben ik een scriptie gaan schrijven bij Towers Watson, waar ik nu fulltime in dienst ben als consultant te Amsterdam. Naast werk ga ik graag met vrienden een drankje doen en ben ik een liefhebber van reizen, duiken en hockey.

Na het afronden van je master in ‘Quantitative Finance and Actuarial Sciences’ besloot je om je loopbaan te starten binnen de adviesbranche. Wat was je motivatie?
In de adviesbranche draait het erom altijd een stap verder te denken. Wat wil de klant nu daadwerkelijk, wat is belangrijk voor hem in de toekomst en hoe ga ik het advies zo presenteren dat hij het volledig begrijpt. Je moet dus goed luisteren, de klant goed kunnen aanvoelen en bovenal een goede relatie met hem opbouwen. Deze ‘soft skills’ miste ik erg in mijn studie en dat zijn nu juist de facetten van het werk waar ik energie uit haal. En zeg nu eerlijk, wat is er mooier dan iemand die oprecht blij is dat jij hem met zijn probleem hebt geholpen?

Waarom koos je voor Towers Watson? En hoe verschilt het werken voor het adviesbureau van de stage die je bij Towers Watson al eerder liep in het kader van je master?
Ik wist vrij snel dat ik voor een adviesbureau wilde werken, welk bureau was meer de vraag. Ik was op zoek naar een werkgever waar je jezelf breed kunt ontwikkelen, veel samenwerkt met verschillende vakgebieden en met complexe zaken bezig bent. Towers Watson voldoet aan deze criteria en is daarnaast ook internationaal georiënteerd, waardoor er mogelijkheden zijn om een (paar) jaar in het buitenland ervaring op te doen. Dit sprak me erg aan, waardoor ik solliciteerde naar een stageplek om mijn master af te ronden. Tijdens deze stage was ik voornamelijk druk met het schrijven van m’n scriptie en was ik eigenlijk weinig bezig met het werk wat er door de collega’s om me heen gedaan werd. Desondanks kon ik wel de sfeer proeven die binnen het bedrijf hing en het was deze sfeer die voor mij de doorslag gaf om na mijn studie weer bij Towers Watson te solliciteren. Qua werk zit er natuurlijk erg veel verschil tussen het schrijven van een scriptie en de daadwerkelijke werkzaamheden als consultant. Waar ik van te voren dacht dat het stiekem nog veel achter een computer zitten en berekeningen maken zou worden, is de werkelijkheid dat ik ook regelmatig moet presenteren, naar klanten ga en trainingen en evenementen bezoek. Het zijn juist deze werkzaamheden waar je veel van opsteekt en welke erg leuk zijn om te doen.

Je werkt inmiddels zo’n anderhalf jaar bij Towers Watson, waar je je richt op pensioen- en arbeidsvoorwaarden vraagstukken. Bij welke type opdrachten was je tot nu toe betrokken? En welke rol speelde je daarin?
Ik werk nu dik anderhalf jaar bij Towers Watson en ik ben betrokken bij erg veel verschillende opdrachten. Van het doen van accountingberekeningen tot presentaties voor een klant over het wijzigen van een pensioenregeling. Een groot deel van mijn tijd besteed ik echter aan het binnenhalen van nieuw werk. Als adviesbureau is je voortbestaan afhankelijk van het nieuwe werk dat je binnenhaalt, vandaar dat hier veel tijd en geld in wordt geïnvesteerd. Hierin is mijn rol om bij nieuwe klussen de klant te leren kennen. Ik moet erachter zien te komen wat hij nu precies wil en hoe wij hem hierin het beste kunnen bedienen. Vervolgens stel ik een persoonlijke offerte op en/of bereid ik een salespitch voor.

Verder ben ik bij een aantal vaste klantenteams betrokken waarbij er gedurende het jaar veel verschillende opdrachten moeten worden uitgevoerd. Hier heb ik veel contact met de klanten zelf, maar bereid ik ook veel werkzaamheden voor zodat de senior consultant het juiste advies kan geven. Hierdoor ben ik soms bezig met het maken van berekeningen, maar schuif ik ook af en toe aan bij onderhandelingen tussen de werkgever en vakbonden, OR e.d. Dit maakt het werk afwisselend.

Voor veel mensen vormt pensioen een abstract onderwerp, toch is het voor veel mensen die inmiddels hun pensioen genieten een essentieel onderwerp. Voor mensen die, net als jij, aan het begin van hun carrière staan is pensioen echter nog ver weg. Wat maakt het werken aan pensioenvraagstukken zo leuk?
Pensioen is voor mij inderdaad nog ver weg, maar het is desondanks toch een onderwerp waar veel mensen het over hebben. Pensioen is bijna wekelijks wel een onderwerp in de media, en de wet- en regelgeving staat bijna continu ter discussie. Hieruit blijkt ook dat veel mensen pensioen niet helemaal begrijpen en het is juist leuk om het allemaal wat minder abstract te maken, bijvoorbeeld door middel van een presentatie. Het is dus een markt waarin van alles gebeurt en je erg creatief moet zijn. Juist deze constante veranderingen maken pensioen een interessant vakgebied om nu in te werken.

Voor adviseurs is het essentieel om de ontwikkelingen in de markt goed bij te houden, en zich daarnaast te blijven ontwikkelen. Wat doe jij voor jouw professionele ontwikkeling? En hoe ondersteunt Towers Watson in die ontwikkeling?
Naast mijn gewone werk volg ik de postdoctorale opleiding Financial Risk Manager (FRM). Dit doe ik om mezelf niet alleen in het pensioen te verdiepen, maar om ook de link met andere vakgebieden te kunnen leggen. Hierdoor hoop ik de klant van een breed en totaal advies te kunnen voorzien. Naast deze studie volg ik via Towers Watson ook een aantal trainingen per jaar, zowel vakinhoudelijk als om mijn sociale vaardigheden te verbeteren. Towers Watson ondersteunt hierin door tijd beschikbaar te stellen (studieverlofuren) om mijn studie te kunnen volgen, en door de diverse trainingen te faciliteren.

Hoe zou je de cultuur bij Towers Watson omschrijven?
Towers Watson heeft een hele open cultuur. Je kunt iedereen altijd ‘lastig vallen’ met een vraag of om gewoon een praatje te maken. Werkstudenten, consultants, seniors of zelfs de baas van het kantoor; iedereen staat ervoor open. Deze open, sociale cultuur zorgt er dan ook voor dat er veel overlegd wordt en men niet bang is om elkaar dingen te vragen. Daarnaast heerst er een erg gezellige, sociale sfeer met veel activiteiten voor collega’s onderling. Als beginnende consultant word je ook erg goed begeleid. Zodra je in dienst komt, krijg je een coach en een manager toegewezen. Met hen stel je je lange termijn doelen op; wat je wilt bereiken, waarom je dat wilt bereiken en hoe je er gaat komen. Je bespreekt regelmatig je voortgang zodat je, waar nodig, goed en op tijd kunt bijsturen.

Tot slot, welk advies wil je geven aan studenten die een carrière binnen de actuariële dienstverlening ambiëren? Wat zijn drie dingen die ze echt moeten doen om een kans van slagen te hebben?
Het klinkt misschien cliché maar het belangrijkste, en dat geldt eigenlijk voor iedere branche, is dat je gewoon jezelf bent. Daarnaast moet je het leuk vinden om verder te denken dan je neus lang is, je moet jezelf dus willen ontwikkelen. De pensioenmarkt verandert continu dus je zal creatief moeten zijn en je mening kunnen onderbouwen en verdedigen. Tot slot ben je als adviseur natuurlijk bezig met het helpen van klanten en moet je dus energie kunnen halen uit het helpen van andere mensen.


Meer nieuws over

×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Avantage Reply B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Considerati Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup