Beste economische consultancybureaus ter wereld

09 februari 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Oxera, RBB Economics, NERA Economic Consulting, The Brattle Group en Bates White Economic Consulting zijn de beste economische consultancybureaus ter wereld, blijkt uit recent onderzoek van Global Competition Review. De betrokken bureaus in de zogeheten ‘Economics 21’ bouwen op langdurige relaties met advocatenkantoren, volgens het onderzoek een van de belangrijkste onderscheidende factoren in deze markt.

Ieder jaar publiceert Global Competition Review, een wereldwijd platform dat zich richt op economie en mededingingsrecht, zijn zogenaamde ‘Economics 21’ lijst, een ranglijst van ’s werelds beste economische consultancybureaus. De ranking maakt onderdeel uit van het bredere ‘GRC 100’ onderzoek en beoordeelt economische consultancybureaus op een aantal factoren, waaronder reputatie, grootte en projecten in het afgelopen jaar. De adviesbureaus die worden meegenomen in het onderzoek helpen hun klanten onder meer bij het ontwikkelen van economisch beleid, het beoordelen van fusies, antitrust/concurrentiebeleid, kartelzaken, economisch onderzoek voor overheden, geschillen rondom intellectueel eigendom en schaderechtzaken.In de meest recente editie van ‘Economics 21’, de zestiende editie, is Oxera benoemd als meest actieve speler op het gebied van antitrust processen. Het Britse consultancybureau adviseerde bij maar liefst 47 antitrust rechtszaken (waaronder zaken van Skyscanner, Air Cargo en MasterCard), vier meer dan NERA Economic Consulting, de economische adviestak van Marsh & McLennan Companies (tevens het moederbedrijf van Oliver Wyman, Marsh, Mercer en Guy Carpenter). Bates White Economic Consulting uit Wahington D.C. staat op de derde plek met 35 antitrustzaken en The Brattle Group en Edgeworth Economics sluiten de top-5 af. AlixPartners, die in 2013 voor het eerst een plek in de lijst veroverde, staat dit jaar op de zesde plek. De rest van de top-10 bestaat uit Frontier Economics, RBB Economics, Copenhagen Economics en Economists Incorporated.

Wanneer het op overheidsonderzoek aankomt, bestrijkt Oxera opnieuw de eerste plek, alhoewel in dit geval samen met RBB Economics, een in Londen gevestigde branchegenoot met wereldwijd acht kantoren. Beide economische consultancybureaus rondden in het afgelopen jaar 31 van dit soort zaken af, maar liefst tien meer dan The Brattle Group die nu voor het negende opvolgende jaar in de lijst voorkomt “Met een team dat twee Nobelprijswinnaars bevat, komt het niet als een verassing dat The Brattle Group hoog scoort op het gebied van antitrust zaken, fusies en overheidsonderzoeken”, merken de onderzoekers op.

AlixPartners en Bates White Economic Consulting sluiten de top 5 af. Economists Incorporated, Frontier Economics, PwC en E.CA Economics staan op de plaatsen zes tot en met negen. De tiende plaats wordt gedeeld door drie verschillende bureaus, namelijk Copenhagen Economics, Edgeworth Economics en Oslo Economics.Naast het leveren van “uitmuntende service, expertise en hoge prestaties”, kunnen de bureaus in de ‘Economics 21’ bouwen op langdurige relaties met advocatenkantoren, een van de belangrijkste onderscheidende factoren op het gebied van klantenservice in deze markt. Advocatenkantoren vertrouwen op hun beurt vaak op deze bureaus, of op personen die eerder goed werk hebben afgeleverd in eerdere zaken, om een stabiele stroom aan rechtszaken aan te leveren. Deze langdurige partnerships vormen een belangrijk goed in de wereld van antitrust advies. De keerzijde is echter wel dat  het moeilijk is voor nieuwe spelers om een reputatie voor zichzelf op te bouwen en dit verklaart ook deels waarom in de laatste tien jaar vooral grote bureaus de lijst domineren.

De onderzoekers stellen dat de vooruitzichten voor de markt goed zijn. Gesterkt door de economische groei en de groeiende aandacht voor fusies en overnames – een markt die volgens recent onderzoek van McKinsey & Company vorig jaar bijna een waarde bereikte van $5 biljoen – kunnen economische adviesbureaus veel opdrachten verwachten uit die hoek. Tegenwoordig wordt er vrijwel geen enkele belangrijke fusiedeal of overname gesloten zonder dat daar hoogwaardige berekeningen van economische consultancykantoren aan ten grondslag liggen, vaak zowel van de kant van de koper als de verkoper. Ook de vraag naar overige antitrust diensten lijkt de komende tijd te gaan aantrekken, als gevolg van veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving en grote verschuivingen in het economische beleid van overheden.