Ruime meerderheid CEO’s bezorgd over hun eigen positie

12 januari 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Meer dan zeven op de tien Chief Executive Officers (CEO’s) maken zich zorgen over hun eigen baanzekerheid. Dat is een van de conclusies uit een nieuw onderzoeksrapport van adviesbureau AlixPartners.

De coronacrisis heeft de maatschappij flink op z’n kop gezet. Thuiswerken lijkt een permanente rol te krijgen in het leven van veel professionals, terwijl in verschillende delen van ons land veel kantoren leegstaan. Net zoals fysieke winkels, omdat consumenten steeds meer online shoppen – in 2020 steeg het aantal webshops met maar liefst 47%, meldt statistiekbureau CBS. 

Door deze ontwikkelingen staan veel bedrijven onder grote druk. Vóór de coronacrisis speelden zij namelijk in op bepaalde behoeftes van consumenten, maar deze zijn ondertussen aardig veranderd. En het is vaak niet eenvoudig is om in te spelen op die nieuwe behoeftes. Daarvoor is namelijk vaak en veel extra kennis en expertise nodig. 

Ruime meerderheid CEO’s bezorgd over hun eigen positie

Kortom: veel sectoren zijn flink verstoord door de Covid-19-pandemie. En dat leidt bij maar liefst 72% van de CEO’s tot zorgen over hun eigen baanzekerheid, aldus AlixPartners in zijn rapport. Ze twijfelen of ze in staat zullen blijken de veranderingen door te voeren die nodig zijn om hun organisaties overeind te houden. 

Ruim een jaar geleden voerden de experts van AlixPartners een vergelijkbare studie uit. Destijds liet iets meer dan de helft (52%) van de CEO’s weten zich zorgen te maken over hun eigen positie. Een aardig verschil met de huidige toestand, wat deels kan worden verklaard.

CEO’s maken zich in toenemende mate zorgen over de manier waarop de pandemie hun sectoren ontwricht. In 2020 leek deze disruptie ten dele van tijdelijke aard: we zouden de coronacrisis immers achter ons laten door ons te vaccineren. Maar het begint er steeds meer op te lijken dat corona altijd bij ons zal blijven, waardoor ook de ontwrichtingen en bijbehorende veranderingen niet weggaan.

Niet voor niets laat maar liefst 94% van de CEO’s de onderzoekers van AlixPartners weten dat ze de komende drie jaar hun bedrijfsmodellen zullen moeten gaan aanpassen – eenvoudigweg om te overleven. Maar of dat in optima forma gaat lukken, daar heeft meer dan de helft (57%) geen vertrouwen in.

“Het werk van een CEO is in het beste geval stressvol”, zegt Simon Freakley, CEO van AlixPartners, in een persverklaring. “Deze statistieken zijn veelzeggend over de druk die senior executives voelen om nieuwe strategieën te bedenken en te omarmen en zo snel mogelijk daarnaar te handelen.”