Kostprijzen en consumentenprijzen nog verder onder druk
De prijzen van consumentenproducten zullen in 2022 nog verder stijgen, zo concludeert AlixPartners in een nieuw onderzoek.
Voor het rapport, getiteld ‘Margin Protection in Times of Inflation’, ondervroeg het advieskantoor bestuurders van producenten en retailers naar naar hun verwachtingen ten aanzien van de ontwikkeling van de kosten in de waardeketen.
Uit het onderzoek komt naar voren dat de bestuurders het overweldigend met elkaar eens zijn. Ongeacht de sector waarbinnen ze opereren, het oordeel glashelder: de prijzen gaan omhoog.
Het onderzoek keek naar vijftien categorieën die een belangrijke rol spelen in het productieproces (denk aan hout of staal) van consumentengoederen en eindproducten (denk aan suiker of elektronica).
In de komende zes maanden verwachten de ondervraagde bestuurders dat de kostprijs van producten als suiker, elektronica, hout en transport met 10% of meer zullen stijgen.
Voor slechts zes van de beoordeelde categorieën verwachten de bestuurders dat de kosten in de komende achttien maanden zullen dalen.
“De kosteninflatie treft ieder onderdeel van de waardeketen, maar is vooral voelbaar in de categorieën grondstoffen en transport en vrachtvervoer”, geeft Hisham Abdul Khalek van AlixPartners aan.
Belangrijk om te vermelden is dat het onderzoek is uitgevoerd voordat Rusland een kleine twee weken geleden Oekraïne binnenviel. Als gevolg van deze oorlog zijn belangrijke grondstoffen die in Oekraïne geproduceerd worden (bijvoorbeeld graan) fors duurder geworden, terwijl de prijzen van benzine en gas naar recordhoogten zijn gestegen.
De druk op de inflatie en de kostprijzen van producten zal als gevolg van de oorlog naar verwachting alleen nog maar verder gaan toenemen..
Consument de pineut
Zowel fabrikanten als retailers geven tegenover AlixPartners aan dat ze actief op zoek zijn naar manieren om de kostenstijgingen op te vangen. Niet verrassend is het doorberekenen van de kostenstijgingen aan de consument de meest genoemde strategie. In het consumentengoederensegment laat 95% van de ondervraagde bedrijven in de sector aan AlixPartners weten van plan te zijn om de kostenstijgingen door te berekenen aan de consument.
Hoeveel van deze kostenstijging uiteindelijk bij de consument terechtkomt hangt af van de strategie die de retailers zullen volgen. Sommigen zullen ervoor kiezen hogere prijzen aan de consument door te berekenen, terwijl anderen juist hun verlies zullen nemen om daarmee hun marktaandeel te beschermen.
Khalek: “Fabrikanten en retailers focussen zich op het beschermen van hun marges.” Hij benadrukt echter dat bedrijven naar meer opties zullen moeten kijken dan alleen het doorberekenen van kosten aan consumenten.
“Bestuurders moeten in deze dynamische markt continu zicht houden op de kosten, uitkijken naar robuuste risk management-oplossingen, op zoek gaan naar alternatieve leveranciers en supply chains en de ogen open houden voor overige opties voor de lange termijn.”