Voormalig Ecorys Chief Economist krijgt adviesrol bij ACM

29 januari 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft onlangs Marcel Canoy aangesteld als economisch adviseur. Canoy was in het verleden onder meer als Chief Economist werkzaam bij adviesbureau Ecorys. In zijn nieuwe rol geeft Canoy bij de toezichthouder één dag per week advies aan het ACM-team dat zich richt op zorgtoezicht.

Marcel Canoy is een econoom met jarenlange advies- en onderzoekservaring. Sinds april vorig jaar is Canoy actief als voorzitter voor Longkanker Nederland, daarnaast schrijft hij sinds 2013 een wekelijkse column in het FD en op Economie.nl, de site die hij in 2012 zelf heeft helpen lanceren. Vanaf 2014 is hij verder als bijzonder hoogleraar verbonden aan de Erasmus School of Accounting & Assurance (ESAA).

De afgelopen jaren vervulde Canoy uiteenlopende rollen. Van 2008 tot begin 2015 was hij werkzaam als Chief Economist en Managing Partner bij onderzoeks- en adviesorganisatie Ecorys. Daarnaast was hij vanaf 2008 tot 2013 actief als hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. In de periode daarvoor werkte Canoy zo’n drie jaar als economisch adviseur bij de denktank van de Europese Commissie [Bureau of European Policy Advisers (BEPA)] en was hij in meerdere functies actief binnen het Centraal Planbureau. Canoy behaalde een PhD in Industrial Organization Theory, in navolging van zijn studie Econometrie, beide aan de Universiteit van Amsterdam.

Onlangs besloot Canoy naast zijn huidige rollen een extra uitdaging aan te gaan en sloot zich aan als economisch adviseur bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Canoy zal voor één dag per week advies geven aan het ACM-team dat zich richt op zorgtoezicht. ACM laat weten blij te zijn met de versterking uit zorg-economische hoek, mede omdat de mededingingsautoriteit extra toezichttaken krijgt toegewezen op dit gebied.

ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn over de nieuwe aanwinst: “Marcel Canoy kan op originele en verfrissende manier economische inzichten brengen over de zorg, zoals beoordelingen bij fusies en samenwerking. ACM krijgt volgend jaar extra toezichttaken in de zorg. Daarom is het goed om zoveel mogelijk kennis en inzicht over de sector binnen ACM te brengen.”