21 adviesbureau dragen bij aan World Economic Forum
Eerder deze week is het jaarlijkse World Economic Forum (WEF) weer van start gegaan in het Zwitserse Davos. Meer dan 2.500 CEO's van ’s werelds grootste bedrijven, internationale politici en wetenschappers zijn weer naar de beroemde stad in de Zwitserse Alpen afgereisd om met elkaar in gesprek te gaan over de belangrijkste economische, sociale en demografische trends en uitdagingen waar de mensheid mee kampt. Voor vertegenwoordigers uit de adviesbranche vormt Davos wellicht het hoogst haalbare en meest prestigieuze podium. Dit jaar hebben zich maar liefst 21 consultancybureaus als partner aan het WEF verbonden, die aan de agenda van de internationale top mogen bijdragen.
Sinds de oprichting in de jaren ’70 is het World Economic Forum (WEF), een Zwitserse non-profit stichting, uitgegroeid tot een toonaangevend netwerk en denktank voor overheden, academische instellingen, bedrijven en ondernemers. Ieder jaar organiseert het WEF in Davos, een wintersportplaats in Graubünden, zijn jaarlijkse wintermeeting. De internationale top vormt het belangrijkste event uit de in totaal acht wereldwijde bijeenkomsten elk jaar*. Tijdens het WEF discussiëren de uitgenodigde maatschappelijke leiders onder meer over demografische megatrends, nieuwe technologieën en maatschappelijke uitdagingen die zowel op de wereldwijde, regionale als industriële agenda’s staan. Het WEF 2016 wordt dit jaar gehouden van 20-23 januari.
Voor CEO’s is er mogelijk geen betere plek dan het World Economic Forum te bedenken om hun eigen organisatie te mogen vertegenwoordigen en om van branchegenoten en best practices te leren. Deelname aan de internationale top in Davos wordt ook door consultancybureaus – die advies geven aan wereldwijde en gerenommeerde organisaties – als een prestigieuze eer gezien en wordt als zeer waardevol ervaren. Slechts een relatief kleine groep professionals (ca. 2.500 mensen) wordt namelijk uitgenodigd om aanwezig te zijn op het evenement of een bijdrage te leveren. In de editie van 2016 zijn aan de internationale top zo’n 300 wereldwijde en toonaangevende organisaties verbonden als partner, waaronder dit jaar ook 21 spelers uit het management consultancy segment. Zij krijgen de kans om in Davos hun kennis leiderschap en best practices met CxO’s te delen en om te netwerken met ‘s werelds machtigste besluitvormers.
Hieronder een overzicht van consultancybureaus die zich als partner hebben verbonden aan het World Economic Forum:
Strategic Partners
Bovenaan de partnership waardeketen van het WEF staan de zogeheten ‘Strategic Partners’, een selecte groep van zo’n honderd organisaties die toonaangevend zijn binnen hun vakgebied en die bijdragen aan het oplossen van wereldwijde maatschappelijke en economische vraagstukken. “Deze organisaties bieden essentiële ondersteuning voor de onderzoeksagenda van het WEF en fungeren als de drijvende kracht achter de activiteiten van het WEF en de aan het forum verbonden communities”, stelt het WEF. Onder de strategische partners van het WEF zijn in de editie van 2016 in totaal elf consultancybureaus te vinden, waaronder de bekende strategy consultancykantoren – McKinsey & Company, Bain & Company, The Boston Consulting Group (BCG) en A.T. Kearney –, de Big Four – Deloitte, PwC (inclusief Strategy&), EY en KPMG – en Marsh & McLennan (moedermaatschappij van Oliver Wyman, Marsh, Mercer, NERA Economic Consulting en Guy Carpenter). Daarnaast hebben zich ook vier grotere ICT spelers – elk met significante consulting units) – als Strategic Partner verbonden: Hitachi, Infosys, Tata Consultancy Services (TCS) en Wipro.
Industry Partners
Naast de Strategic Partners kent het WEF ook een groep van ongeveer 200 zogenaamde ‘Industry Partners’, bedrijven die actief betrokken zijn bij de missie van het Forum op sectorniveau. Vanuit de consultancybranche bestaat deze groep industry experts uit onder andere AlixPartners, Aon, Arup, FIS (moederbedrijf van onder meer Capco), FTI Consulting en Willis Towers Watson.
In de aanloop naar de 2016-editie van het World Economic Forum hebben veel high-profile partners van consultancybureaus hun visie gedeeld over de belangrijkste thema’s en onderwerpen, die volgens hen tijdens de jaarlijkse top besproken moeten worden. Dominic Barton, Global Managing Director van McKinsey & Company, publiceerde bijvoorbeeld een artikel waarin hij CEO’s het advies geeft om digital bovenaan hun prioriteitenlijst te zetten. “Meegaan met deze snelle – en hard aanzwellende – ‘digitale golf’ is de enige manier om een achterstand te voorkomen”, stelt hij. Rich Lesser, CEO van Boston Consulting Group, fungeerde op de eerste dag van de Meeting als moderator van een digital transformation panel, en ging in gesprek met verschillende mediaspelers, waaronder Liz Claman van Fox Business.
De Nederlander Johan Aurik, CEO van A.T. Kearney, opende de meetings in Davos met een persoonlijke boodschap. Daarin vergeleek hij David Bowie’s inspiratie in de muziekwereld met de manier waarop bedrijven en organisaties het voorbeeld van rolmodellen zouden moeten volgen, met het oog op thema’s als diversiteit, inclusiviteit en gelijkheid. Aurik, die zichzelf omschreef als een “diehard David Bowie fan”, liet weten dat hij “diep bedroefd” was om het nieuws van het overlijden van Bowie, daar aan toevoegend: “Bowie was apolitiek, maar had desondanks (wereldwijde) invloed op iedereen die met hem te maken kreeg. Nu Davos 2016 begint, kan ik mezelf geen beter rolmodel voorstellen.” Orit Gadiesh, bestuursvoorzitter van Bain & Company, leidde diezelfde dag een discussie met een panel van senior zorgbestuurders over de transformatie binnen het zorgdomein. Accenture CEO Pierre Nanterme presenteerde een onderzoek (uitgevoerd door Accenture Strategy), waaruit blijkt dat een afvalvrije economie in 2030 biljoenen dollars aan omzet kan opleveren. Het consultancykantoor deed bovendien dienst als een van de key partners van de zogenaamde ‘Circulars’, een awarduitreiking voor personen en organisaties die een aanzienlijke bijdrage hebben geleverd aan de circulaire economie.
In de delegatie van Marsh & McLennan bevonden zich onder meer Scott McDonald, CEO van Oliver Wyman, en General Counsel Peter Beshar. Het bureau heeft tot nu toe twee grote onderzoeksrapporten gepresenteerd: ‘Modular Financial Services: The New Shape of the Industry’ en het Global Risks 2016 rapport. Bovendien verzorgde Marsh & McLennan een paneldiscussie over obesitas en de kosten die deze levensstijl met zich mee brengt voor de samenleving (door McKinsey geschat op $2 biljoen per jaar).
Net als ieder jaar zijn ook de Big Four sterk vertegenwoordigd tijdens het World Economic Forum. In de delegatie van Deloitte bevinden zich onder meer Punit Renjen (Global CEO), Cathy Engelbert (CEO Deloitte VS), Jim Moffatt (Global Leader van Deloitte Consulting), Alain Pons (CEO Deloitte Frankrijk) en David Sproul (CEO Deloitte UK). PwC bestuursvoorzitter Dennis Nally is onder meer actief in het bestuur van het ‘Partnering Against Corruption Initiative’ (PACI) en is lid van de WEF International Business Council. Het accountants- en advieskantoor was ook een van de eerste die een onderzoeksrapport presenteerde tijdens het evenement, met zijn jaarlijkse ‘Global CEO Survey’ – inmiddels de negentiende editie van het onderzoek. Mark Weinberger, CEO van EY, heeft zijn bijdrage aan de WEF afgetrapt met een artikel met de titel ‘Three ways to find purpose at work’, en werd door meerdere mediakanalen aangehaald als belangrijke deskundige, waaronder door CNBC, Reuters en Fox Business. John Veihmeyer, bestuursvoorzitter van KPMG, werd door meerdere media geïnterviewd, waaronder CNN, France24, Sky News en ET Now, over verscheidene economische onderwerpen, waarbij hij zijn visie gaf over onder meer het vertrouwen in het bedrijfsleven, de wereldwijde productiviteit, geopolitieke en markt-gerelateerde risico’s, evenals het vooruitzicht voor de wereldeconomie.
* Het WEF organiseert zes tot acht regionale bijeenkomsten per jaar in wisselende locaties wereldwijd.