Amsterdam wint strijd om nieuw cloudhub van IT-reus Oracle

21 januari 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Oracle heeft Amsterdam gekozen als vestigingsplaats voor zijn nieuwe verkoopkantoor in Europa. Amsterdam wist hiermee de strijd te winnen van andere grote Europese steden als Kopenhagen, Stockholm en Berlijn. Voor het kantoor, dat clouddiensten zal gaan verkopen aan klanten in Europa, zoekt de Amerikaanse IT-reus 400 nieuwe werknemers.

Met 132.000 werknemers in meer dan 120 landen en een omzet van ruim $38 miljard is het Amerikaanse Oracle een van de grootste IT-softwarebedrijven ter wereld. Clouddiensten vormen een van de belangrijkste groeipijlers van het concern – over heel 2015 boekte de dienstverlener een cloudomzet van ongeveer $1,5 miljard, en in lijn met de ontwikkelingen in de markt liggen er grote kansen om de inkomsten fors uit te breiden.

Amsterdam
Om zijn klanten in Europa te kunnen voorzien van cloud-gebaseerde diensten heeft Oracle gekozen voor nieuwe vestigingen in onder meer Dublin (Ierland), Málaga (Spanje) en Praag (Tsjechië). Als vierde vestigingsplaats is gekozen voor onze hoofdstad. “Amsterdam kwam pas vrij laat in de race. Op de eerste lijstjes kwam de stad niet eens voor”, zegt René van Stiphout, directeur van Oracle Nederland, tegenover het FD. Volgens de topman kiest Oracle, dat zijn Nederlandse hoofdkantoor met ruim 1.000 werknemers in Utrecht heeft staan, voor Amsterdam vanwege de “internationale allure” van de stad. “Amsterdam is een kleinschalige metropool waar veel mensen willen werken”, voegt van Stiphout toe. “Ook profileert de stad zich heel sterk met digitale diensten.”

Voor het nieuwe kantoor is gekozen voor het centrum van Amsterdam, waar Oracle op zoek zal gaan naar 400 nieuwe werknemers. Dit personeel zal worden ingezet om de clouddiensten van het softwarebedrijf te kunnen leveren aan klanten binnen Nederland en de rest van Europa. In totaal is Oracle op zoek naar zo’n 1.400 nieuwe werknemers voor al zijn nieuwe vestigingen in Europa. Buiten Europa worden verkoopkantoren geopend in onder meer Dubai en Caïro (Egypte).

Met de keuze voor Amsterdam, wint onze hoofdstad de strijd van andere Europese hoofdsteden als Kopenhagen, Berlijn en Stockholm, die hoog op het favorietenlijstje van Oracle stonden. Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren laat in een reactie op het nieuws weten erg trots te zijn op de prestatie. “Het was geen gelopen race”, vertelt zij tegenover Amsterdams dagblad Het Parool. “Er waren een aantal steden die Oracle graag wilden hebben. Amsterdam was de dark horse. Maar we hebben Oracle kunnen overtuigen.” Ollongren benadrukt dat daarbij geen extra toezeggingen zijn gedaan door de gemeente om het vestigen in Amsterdam extra aantrekkelijk te maken, op wederzijdse hulp na. De gemeente zal zich bijvoorbeeld inzetten om expats die bij Oracle aan het werk gaan van geschikte woonruimte te voorzien.

Top 3
Ollongren legt uit dat de keuze van Oracle bijdraagt aan de doelstellingen van de stad: “De komst van Oracle past in ons streven om Amsterdam in de top drie van startup- en scaleupsteden te krijgen. Het zal bijdragen aan de stijgende lijn waarin wij zitten.” In de top-20 lijst met beste steden voor startups en ondernemers van softwareleverancier Compass uit afgelopen najaar was deze stijgende lijn reeds zichtbaar doordat Amsterdam zich voor het eerst in de lijst plaatste. Onderzoek van Accenture toonde eerder in 2015 aan dat Nederland de wereldwijde koploper is op het gebied van digitale transformatie.