Eindejaarsactie van Quint maakt Lean IT toegankelijker

02 december 2015 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

IT management en outsourcingspecialist Quint biedt in het kader van een eindejaarsactie zijn e-learning module Lean IT Foundation tijdelijk gratis aan voor professionals die hun Lean IT kennis willen versterken. Alleen voor het examen worden kosten berekend. Het Lean IT Foundation curriculum is onderdeel van de eerder dit jaar gelanceerde certificeringstandaard Lean IT Association, waarvan Quint mede initiatiefnemer is.

Lean is een methode die als doel heeft organisaties efficiënter te laten werken zodat ze adequaat kunnen inspelen op veranderingen in hun externe omgeving. De methode, van oorsprong ontstaan binnen de productiesector maar inmiddels toegepast binnen uiteenlopende industrieën, is het afgelopen decennium flink populairder geworden. Volgens voorstanders van de aanpak kan Lean de efficiëntie van processen vergroten en eveneens de dienstverlening en klantenservice naar een hoger niveau tillen.

Binnen de IT-sector werden de principes van Lean weliswaar al toegepast, maar op het gebied van opleiding en certificeringen was er begin dit jaar nog sprake van een gefragmenteerde markt en een universeel programma ontbrak. Vandaar dat eerder dit jaar een groep van zes bedrijven, waaronder outsourcing en IT management expert Quint Wellington Redwood (Quint) de Lean IT Association lanceerde. Deze nieuwe certificeringsstandaard beslaat verschillende kennis- en competentieniveaus op het gebied van Lean IT, en moet uitgroeien tot een belangrijk referentiekader.

Lean IT Association

Lean IT richt zich op het maximaliseren van waarde voor de klant door het minimaliseren van verspilling. De belangrijkste focus is het bereiken van operational excellence door verbeterde wendbaarheid, kwaliteit van dienstverlening en efficiëntie van processen. Het betekent dat alle medewerkers zich bezighouden met het bouwen van een klant- en waardegeoriënteerde cultuur en dat zij worden betrokken bij de voortdurende verbetering van de dienstverlening, door het optimaliseren van IT-activiteiten en processen ter ondersteuning van de meest bedrijfskritische applicaties en IT-services.

Over de oprichting van de Lean IT Association zei Quint topman Maurice Boon eerder dit jaar: “Vorig jaar heeft Quint een aantal partners en concurrenten benaderd om dit wereldwijde initiatief op het gebied van Lean IT gezamenlijk leven in te blazen. In plaats van het intellectuele eigendom van elke afzonderlijke organisatie te beschermen, hebben we besloten onze krachten te bundelen en een wereldwijd platform te creëren met als doel best practices op het gebied van Lean IT te delen en (verder) te ontwikkelen.”

Foundation - Kaizen - Leadership - Coach

In het kader van de Lean IT Association kunnen professionals hun kennis op het vlak van Lean IT versterken door middel van het volgen (via Quint Academy, de trainingspraktijk van Quint) van een Lean IT curriculum programma. “Om professionals voor succesvolle verandering optimaal uit te rusten en daarin te faciliteren, hanteren de trainingen een integrale benadering van de vijf dimensies van Lean en Agile: Klant, Prestatie, Proces, Organisatie en Houding & Gedrag”, licht Quint toe. Het Lean IT curriculum bestaat uit vier niveaus:

Het eerste (basis-) curriculum is Lean IT Foundation, dat medio dit jaar ook als e-learning werd aangeboden. Met dit nieuwe trainingsaanbod speelt Quint Academy in op de trend dat professionals steeds vaker online, en wanneer het hen uitkomt, trainingen willen volgen. Boon zei daarover onder meer: “Deze e-learning biedt deelnemers een unieke kans om te worden opgeleid en gecertificeerd volgens de nieuwe Lean IT-standaard die door LITA* is opgesteld.”

Tijdens de Lean IT Foundation leren de deelnemers onder meer de concepten van Lean kennen en hoe deze binnen IT kunnen worden ingezet. Ze leren Leanconcepten begrijpen als ‘customer value’, ‘value streams’, ‘flow’, ‘pull’ en ‘perfection’, lossen problemen op met de Kaizen-aanpak, en leren welk gedrag en houding essentieel zijn binnen Lean organisaties. Ook worden de deelnemers klaargestoomd voor de Lean IT Association Foundation Certification Exam. Bij succesvolle afronding van de training krijgen deelnemers het Lean IT Foundation-certificaat uitgereikt.

Lean IT - Quint Wellington Redwood

Om de eerste module – Lean IT Foundation – extra onder de aandacht te brengen en nog toegankelijker te maken, heeft Quint in het kader van een speciale eindejaarsactie de investering die nodig is voor de e-learning module verlaagd naar nul. Alleen voor het afnemen van het examen worden nog kosten (€289) in rekening gebracht, dat afgenomen wordt door APMG, een van de drie examineringsinstanties gelieerd aan de Lean IT Association**.

* LITA, de ‘Lean IT Association’, werd in maart van dit jaar opgericht door een consortium van zes bedrijven – APMG, EXIN, PEOPLECERT, Pink Elephant, Quint Wellington Redwood en ITpreneurs. Doel van de non-profitorganisatie is om bij te dragen aan de verdere professionalisering van het Lean IT vakgebied door de ontwikkeling van standaarden, het doen van onderzoek en het beheren van een certificeringsstandaard.

** De overige twee zijn: EXIN en PEOPLECERT International.