Scandinaviers nemen Wassenaarse kinderopvang over

21 oktober 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Het Scandinavische Norlandia Care Group heeft opnieuw een overname gedaan – de derde keer in anderhalf jaar tijd – in de Nederlandse kinderopvang. Het gaat ditmaal om Stichting Kinderdagverblijven Wassenaar (SKW). SKW is vanaf 1 oktober onderdeel van KindeX, een kinderopvanglocatie in Voorschoten die al vanaf 2014 in handen is van Norlandia. SKW werd bij de aansluiting bij de grotere branchegenoot bijgestaan door Baker Tilly Berk Corporate Finance.

Stichting Kinderdagverblijven Wassenaar (SKW) is een kinderopvangorganisatie met vier locaties verspreid over Wassenaar die een gecombineerde opvangcapaciteit hebben van 350 kinderen: SKW Kieviet, SKW Heeckeren, SKW Schulpwei en SKW Zijlwatering. Het opvangaanbod bestaat uit dagopvang en buitenschoolse opvang, zowel voor- en naschools als vakantieopvang. De stichting heeft zo’n 65 pedagogisch medewerkers in dienst en wordt geleid door een driekoppig managementteam.

Kinderopvang Wassenaar, Norlandia

Norlandia Care Group is een Scandinavische particuliere onderneming met verschillende zorgactiviteiten in Zweden, Noorwegen, Finland en sinds kortere periode ook in Nederland. In totaal beschikt de groep over 181 kinderdagverblijven, 46 vestigingen voor ouderenzorg en vijf patiëntenhotels, waar in totaal circa 5.500 mensen werkzaam zijn. In het afgelopen anderhalf jaar heeft Norlandia Care Group reeds tweemaal een overname gedaan op de Nederlandse kinderopvangmarkt – eerst KindeX, een kinderopvanglocatie uit Voorschoten in april 2014, en in januari 2015 werd Kakelbont Kids uit Maarssen aan KindeX toegevoegd – een transactie die werd begeleid door Baker Tilly Berk Corporate Finance.

Begin oktober breidde Norlandia zijn kinderopvangportfolio in de Nederlandse markt verder uit met een derde overname. Per 1 oktober heeft de Scandinavische partij SKW overgenomen, en geïntegreerd binnen KindeX – dat zich in de aangrenzende gemeente Voorschoten bevindt. SKW was op zoek naar aansluiting bij een grotere kinderopvangpartij om de continuïteit en ontwikkeling van haar kinderopvangactiviteiten te kunnen waarborgen, in een sector die zich volgens fusieadviseur Felix Leenarts van Baker Tilly Berk Corporate Finance momenteel kenmerkt door consolidatie. Voor koper Norlandia levert de overname vooral synergievoordelen op, doordat bijvoorbeeld de financiële administratie en personeelszaken van de verschillende kinderopvangorganisaties gebundeld kunnen worden.

Met de toevoeging van de vier SKW-locaties beschikt Norlandia Care Group nu over een Nederlandse organisatie met een personeelsbestand van circa 300 werknemers en een gecombineerde omzet van €9,5 miljoen per jaar. Gezien de groeiambities van de Scandinavische partij zullen verdere overnames niet uitblijven in de Nederlandse kinderopvangmarkt, maar in welk tempo is volgens KindeX-directeur Mark Peschier lastig te zeggen: “We hebben nog geen concrete doelstellingen geformuleerd. Budget voor nieuwe overnames is in ieder geval aanwezig”, vertelde hij onlangs tegenover het FD. Hij is per 1 oktober ook aangesteld als directeur van SKW.

Felix Leenarts Baker Tilly Berk

Om te helpen bij de zoektocht naar een geïnteresseerde koper en het begeleiden bij de verkoop heeft SKW advieskantoor Baker Tilly Berk Corporate Finance ingeschakeld. Leenarts, die eerder ook betrokken was bij de verkoop van Kakelbont Kids aan Norlandia, begeleidde SKW en legde opnieuw de connectie met de Scandinavische koper. Peschier vertelt over de begeleiding: “Baker Tilly Berk Corporate Finance en haar adviseur, Felix Leenarts, hebben het proces op een goede manier begeleid. Dit was zowel voor SKW als voor ons als koper, zeer waardevol.”