Baker Tilly Berk: De 11 oudste familiebedrijven van NL

13 oktober 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Het Noord-Brabantse renovatie- en onderhoudsbedrijf Knaapen Groep is het oudste familiebedrijf van Nederland. Het bedrijf uit Son werd in 1652 opgericht, en opereert daarmee al 363 jaar onafgebroken op de Nederlandse markt. Ook Van Eeghen Groep uit Amsterdam, Hotel Wesseling uit Dwingeloo en MHB uit Herveld kunnen bouwen op meer dan 350 jaar geschiedenis.

Al een aantal jaar doet accountants- en adviesorganisatie Baker Tilly Berk samen met Nyenrode Business Universiteit onderzoek naar de oudste familiebedrijven van Nederland. Geen gemakkelijke opgave, omdat de openbare registers in de meeste gevallen niet ver genoeg in de tijd teruggaan. En dus baseren de onderzoekers zich op alternatief bewijs. "We gaan, samen met de familie, op zoek naar bewijzen waarmee we de vroegste bedrijfsactiviteiten kunnen aantonen. Zo kon bijvoorbeeld bij Silvera International aan de hand van een belastingregister uit 1688 worden vastgesteld dat zij toestemming hadden van een hertog uit Düsseldorf om zaken te doen," aldus Roberto Flören, hoogleraar Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht op Nyenrode.
5 oudste familiebedrijven van ons land

De oudste familiebedrijven van Nederland (oprichting; bedrijf; plaats):

1. 1652, Knaapen Groep, Son 
2. 1662, Van Eeghen Groep, Amsterdam
3. 1662, Hotel Wesseling, Dwingeloo
4. 1667, MHB, Herveld
5. 1674, Aalberts Bouw, Loosdrecht
6. 1680, Bavaria, Lieshout
7. 1688, Silvera International, Almere
8. 1691, Nolet Distillery, Schiedam
9. 1695, Koninklijke De Kuyper, Schiedam
10. 1698, Aannemers- en Timmerbedrijf Roozemond, Stavenisse
11. 1700, Vergeest Metaalbewerking, Druten

Top 5-11 oudste familiebedrijven

Knaapen Groep (onderhoudsbedrijf), Van Eeghen Groep (handelshuis) en Hotel Wesseling (hotel) mogen zich dit jaar de drie oudste familiebedrijven van ons land noemen. Een vergelijking van de top 10 met voorgaande edities van het onderzoek laat zien dat de ranking allesbehalve statisch is. Zo is de nummer 1 uit de 2012-editie, Touwfabriek G. van der Lee, uit de lijst verdwenen, en ook de koploper van de 2013-versie van de lijst, Koninklijke Tichelaar Makkum, behoort volgens de oprichters niet langer tot de oudste familiebedrijven van Nederland. Met als gevolg dat er nieuwkomers zijn - dit jaar valt de eer aan Aalberts Bouw (1674) uit Loosdrecht en Silvera International (1688) uit Almere. 

Stefan Jansen, voorzitter Adviesgroep Familiebedrijven bij Baker Tilly Berk en betrokken bij het onderzoek, over het succes van de familiebedrijven: “Al deze familiebedrijven weten al meer dan 300 jaar de juiste balans te vinden tussen de bedrijfs- en familiebelangen. Hun rijke historie dient als inspiratiebron voor de vele familiebedrijven die Nederland telt."

Stefan Jansen en Roberto Flören

Recent onderzoek van Baker Tilly Berk toont aan dat de meeste familiebedrijven het hooguit drie generaties volhouden. Bedrijfsopvolging is een van de grote uitdagingen - "het is voor families van groot belang om op tijd na te denken over opvolging," zegt Flören. De overdracht van een familiebedrijf is vaak een complex en langdurig proces vol overwegingen en keuzes, en door onderschatting en/of uitstelgedrag lopen ondernemers een grotere kans om tegen uitdagingen aan te lopen die anders efficiënter of eenvoudiger opgelost hadden kunnen worden.