RSM lanceert big data opleiding voor leidinggevenden

09 september 2015 Consultancy.nl

De Erasmus universiteit heeft samen met PA Consulting Group, Sanoma en Deutsche Telekom een nieuw programma ontwikkeld op het gebied van big data. In het programma, getiteld ‘Leadership Challenges with Big Data’, leren professionals op het gebied van technische en methodologische datawetenschap en bedrijfsanalyse hoe leiderschapsuitdagingen met big data aangepakt kunnen worden.

Big data is een de meest actuele managementthema’s op de bestuursagenda van organisaties. Uit de diverse onderzoeken en rapporten van de afgelopen jaren komt een duidelijke conclusie naar voren: Big Data kan complete industrieën en organisaties transformeren, doordat bestaande verdienmodellen plaats zullen maken voor geheel nieuwe. Zo kunnen detailhandelaren met Big Data bijvoorbeeld voorspellen welke producten goed gaan verkopen, kunnen telecomaanbieders voorspellen of en wanneer klanten naar een andere aanbieder overstappen en kunnen bedrijven die autoverzekeringen aanbieden te weten komen hoe goed hun klanten in werkelijkheid rijden. Big data beïnvloedt de relatie met klanten, herdefinieert de manier waarop organisaties nieuwe producten en diensten ontwikkelen, verandert de manier waarop bedrijfsactiviteiten worden georganiseerd en beheerd, verbetert netwerken van vraag en aanbod en vormt tenslotte de basis voor nieuwe businessmodellen.

Big Data

Ondanks de enorme voordelen, worstelen managers met de effectieve adoptie van Big Data, zo bleek uit een recent onderzoek van EY. Om leidinggevenden en professionals te helpen met het begrijpen en omarmen van Big Data in hun werk, besloten Rotterdam School of Management (RSM) en Erasmus School of Economics om de handen ineen te slaan en een nieuw programma te ontwikkelen*. Het opleidingsinstituut, over het algemeen erkend als een van de ‘top business schools’ in Europa, werkte hierbij samen met experts van management consulting bureau PA Consulting Group, uitgever Sanoma en telecombedrijf Deutsche Telekom.

Tijdens het Engelstalige programma ‘Leadership Challenges with Big Data’ krijgen de deelnemers verspreid over drie maanden acht dagen les van academici en senior managers van topniveau**. De nadruk ligt volgens de RSM sterk op actiegebaseerd leren en samen werken aan best practices. Zo worden de deelnemende bedrijfsteams geacht te werken met concrete bedrijfsvraagstukken en datasets en worden ze uitgedaagd om de concepten en technieken die ze tijdens het programma hebben geleerd in hun eigen organisaties toe te passen.

Exploiting big data requires fundamental rethinking of how we dow business

“Direct nadat een bedrijf besloten heeft om digitaal te gaan komt de organisatie in een datagestuurde transformatie terecht”, zegt Ruud Brink, expert op het gebied van digitale transformatie bij PA Consulting Group en een van de mede-ontwikkelaars van de opleiding. “Dit programma leert de deelnemers de benodigde vaardigheden op het gebied van data en leidt hen op tot leiders die in de deelnemende organisaties een pioniersrol zullen vervullen”, merkt hij op.

Eric van Heck, professor informatiemanagement en markten aan RSM, zegt: “Big data leidt tot een verstoring van bedrijfstakken en organisaties en kan de manier waarop we zaken doen ingrijpend veranderen. Nieuwe technologieën voor het verzamelen van data, analyse en voorspelling bieden enorme mogelijkheden, maar brengen ook ethische, juridische, technische en bedrijfsrisico's met zich mee. Tijdens de cursus gaan we op deze kwesties in.”

the Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) | Erasmus School of Economics | PA Consulting Group, Sanoma en Deutsche Telekom

De eerste editie van ‘Leadership Challenges with Big Data’ gaat op donderdag 5 november 2015 van start.

* Het programma is formeel ontwikkeld door het Erasmus Centre for Data Science and Business Analytics, een praktijk die organisaties ondersteunt bij hun transformatie naar digitale bedrijven. Het initiatief is onderdeel van de onlangs gelanceerde Big Data Alliance, een interdisciplinair platform waarin de academische wereld, R&D-instituten en bedrijfstakken hun krachten hebben gebundeld om het vakgebied van datawetenschap in Nederland vooruit te helpen.

** Naast de bijdrage van RSM en Erasmus School of Economics bevat het programma ook bijdragen van gastsprekers van de Technische Universiteit Delft en de Universiteit Leiden en sprekers van enkele internationale bedrijven die best practices op het gebied van big data zullen presenteren.

Nieuws