Investeerders stuwen fusies en overnames in ICT markt

25 augustus 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

De Nederlandse markt voor overnames en fusies in de ICT sector blijft goed presteren, vooral door de toegenomen betrokkenheid van venture capitalists en participatiemaatschappijen. Na een recordaantal overnames in 2014 zet de M&A activiteit zijn groeipad voort in het eerste halfjaar van 2015, blijkt uit data van MBCF. In totaal vonden er in H1 2015 140 transacties plaats – een recordaantal voor de eerste zes maanden van de afgelopen 5 jaar.

Na recordjaar 2014 heeft de Nederlandse ICT-markt voor fusie en overname-activiteiten ook het eerste halfjaar van 2015 verschillende records verbroken. De markt, die afgelopen jaar nog wispelturig genoemd werd door experts, heeft zijn ingezette versnelling doorgezet, blijkt uit recente data van corporate finance kantoor MBCF. Volgens de onderzoekers wordt de toename in M&A activiteit voornamelijk gestuwd door de toegenomen inmenging van investeerders.

Nieuw halfjaar record
Dit jaar zijn er voor het eerst in de afgelopen vijf jaar meer dan 135 overnames gedaan in de Nederlandse ICT-sector in de eerste zes maanden van het jaar. Na een recordaantal overnames in het eerste kwartaal van 2015 – 77 stuks, 10% meer dan in 2014 – werden in het tweede kwartaal 63 overnames geregistreerd – twee minder dan de piek van 65, een aantal dat zowel in 2014 als 2011 werd gehaald.

Aantal geregistreerde transacties ICT markt Nederland

Het hoogste aantal overnames dat in het afgelopen decennium in drie maanden tijd werd behaald staat op 93 stuks in Q3 van 2014. Ter illustratie: dat zijn meer deals dan in alle twaalf maanden van 2007 bij elkaar plaatsvonden. De onderzoekers van MBCF verwachten echter dat dit bij een uitschieter zal blijven, en dat in het derde kwartaal van dit jaar niet opnieuw zoveel fusies en overnames zullen plaatsvinden.

Investeerders
Volgens Ramon Schuitevoerder, M&A-adviseur bij MBCF, heeft de stijging in het aantal deals in 2015 vooral te maken met de toenemende betrokkenheid van investeerders. Van de 63 transacties waren er bij 23 (ruim 40%) venture capitalists en participatiemaatschappijen betrokken. De toename van het aantal venture capital-investeerders is interessant, stelt Schuitevoerder: “Vaak gaat het ook om kapitaalverschaffers die zich op één sector focussen, zoals ICT.”

Collega-adviseur Pieter de Vries voegt toe: “In Nederland zijn er niet zoveel venture capitalists, vandaar dat je ook partijen uit het buitenland ziet opduiken.” Maar ook vanuit het bedrijfsleven uit andere sectoren lijkt meer interesse te zijn voor de Nederlandse ICT-markt: “Daarnaast zie je dat bedrijven zelf een investeringstak oprichten die start-ups ondersteunen. Op die manier kopen ze innovatieve technologie in. Kijk naar Randstad dat via zijn fonds afgelopen juni investeerde in het Amerikaanse Brazen Technologies, een online berichtenplatform”, vervolgt de Vries.

Ramon Schuitevoerder en Pieter de Vries - MBCF

Dot.com
Schuitevoerder concludeert dat de huidige activiteit in de fusie en overnamemarkt voor ICT-bedrijven niet snel zal afzwakken. Hij geeft aan niet bang te zijn voor een internet-bubble zoals rond de millenniumwisseling: “In die Dot.com-tijd was internet als 'wereldwijd delivery-model' nog niet geschikt. Dat is in de jaren erna veranderd. Het verhaal achter online zaken is vandaag de dag niet wezenlijk anders, wel de context. Een succesverhaal als Booking.com is daarvan natuurlijk een fraai voorbeeld.”