MBCF: Nederlandse ICT overnamemarkt wispelturig

23 september 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Nederlandse ICT-overnamemarkt bevindt zich in een wispelturige fase. Het vorige kwartaal leek het de goede kant op te gaan, maar de nieuwste cijfers tonen echter dat er wellicht wat te vroeg gejuicht is. Zo waren in het eerste kwartaal 70 transacties te zien, tegen 65 overnames in Q2. Het derde kwartaal lijkt daarentegen weer veelbelovend: inmiddels zijn er zo’n 50 transacties geteld, tegen 39 in dezelfde tijd vorig jaar. Dit blijkt uit onderzoek van Mazars Berenschot Corporate Finance.

Het eerst kwartaal was er een groei te zien van iets meer dan 30% ten opzichte van vorig jaar: 70 tegen 52 transacties. Q2 kon deze sterke groei niet doorzetten: het bleef bij 65 overnames, tegenover 60 in dezelfde periode in 2013. Tijdens het zomerreces heeft de overnamemarkt dan weer niet stilgelegen. Inmiddels zijn zo’n 50 overnames geteld, en er is nog een stukje september over. Vorig jaar waren dit er slechts 39.

ICT markt Nederland

Franse slag
Opvallend is de recente Franse interesse in Nederlandse ICT bedrijven. Zo werd de ICT divisie van Imtech overgenomen door het Franse bouwbedrijf Vinci, en nam een andere dochteronderneming van Vinci – Axians – ICT-dienstverlener PlusineICT over. Ook werd Quintig voor €250 miljoen overgenomen door het Franse softwarebedrijf Dassault Systèmes en werd Tass, een leverancier van intelligente systemen, gekocht door Altran.

Toekomstperspectief
Volgens Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF) is het lastig iets te zeggen over welke kant het opgaat met de Nederlandse ICT-overnamemarkt. In 2012 was een kleine groei te zien ten opzichte van het jaar ervoor, maar er was wel van groei te spreken. Vorig jaar was echter teleurstellend met een daling van 18%. De resultaten in het eerste half jaar liggen een stukje hoger dan vorig jaar het geval was. Omdat ook het derde kwartaal er vooralsnog beter uit ziet dan vorig jaar ligt lijkt het erop dat de markt bezig is aan een voorzichtig en broos herstel.