MBCF: 2014 recordjaar voor overnames in ICT markt

12 maart 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Het aantal overnames en fusies in de Nederlandse ICT markt heeft afgelopen jaar het hoogste punt bereikt sinds 2007. In totaal vonden 284 transacties plaats, 37% meer dan in 2013, blijkt uit data van Mazars Berenschot Corporate Finance. Vooral in de maanden juli tot september werden veel deals gesloten – een kwartaalrecord van 93 deals.

De Nederlandse ICT-markt voor overname-activiteiten is volop in beweging. Halverwege 2014 noemde Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF) de ICT overnamemarkt wispelturig. Nu zijn ook de cijfers van het derde en vierde kwartaal van 2014 bekend. Het resultaat: een recordjaar.

Aantal geregistreerde transacties ICT markt Nederland

284 deals
In 2014 hebben in totaal 284 deals plaatsgevonden in de Nederlandse ICT-markt. Een aanzienlijke toename van 37% ten opzichte van het jaar daarvoor (2013) – toen werden er nog 208 transacties uitgevoerd, en ook het voormalig topjaar 2012 (254 deals) is nog eens met 30 transacties overtroffen. In voorgaande jaren is de ICT-overnamemarkt altijd gegroeid, maar in 2013 leek deze trend doorbroken met een afname van 18% in de M&A-activiteit. Na 2014 lijkt het trend-doorbrekende jaar nooit te hebben plaatsgevonden, en ook het eerste kwartaal van 2015 laat een behoorlijke dynamiek zien, laat Pieter de Vries, M&A-adviseur bij MBCF weten.

ICT in trek
Software- en ICT-bedrijven zijn steeds meer gewild laten de onderzoekers weten. Ondanks flinke fluctuatie in het aantal overnames per kwartaal – van 56 in Q4 tot 93 in het derde kwartaal – viel de toenemende interesse in vooral startups, groeibedrijven en softwareleveranciers op. “Verder zie je dat bedrijven, waarin eerder een investeerder is gestapt, zich opnieuw strategisch versterken”, meldt collega-adviseur Ramon Schuitevoerder. Als voorbeeld geeft hij IT-ernity Groep die Nederlandse public cloud-dienstverlener CloudVPS overnam met behulp van Britse investeerder GMT en Amerikaanse geldschieter VSS. IT-ernity trok de afgelopen jaren al vaker de stoute schoenen aan, en wist dus ook nu weer kapitaal voor een overname aan te trekken.

Ramon Schuitevoerder en Pieter de Vries - MBCF

Opvallend zijn ook kopende partijen Wolters Kluwer (nam het Duitse financiële softwarebedrijf SBS over) en Reed Elsevier (kocht het Franse softwarebedrijf Fircosoft). Dit zijn beiden uitgevers die de afgelopen periode steeds meer stappen zetten om een metamorfose naar software-dienstverlening te realiseren, met als doel om mee te snoepen van de aantrekkende ICT-markt en megapotentie van digitalisering.