Samenwerkingskloof tussen babyboomers & generatie Y

24 augustus 2015 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Als het gaat om generatie-overschrijdende samenwerking presteren de jonge Generatie Y professionals vaak beter dan de oudere Babyboomers, blijkt uit onderzoek van Boer & Croon Management. Het onderzoek werd gehouden in het kader van de Co-generation Award die het bureau eind 2015 zal uitreiken aan de succesvolste samenwerking tussen oud en jong. Voor alle generaties blijkt vertrouwen de belangrijkste randvoorwaarde voor een succesvolle samenwerking. 

Enkele maanden terug kondigde Boer & Croon Management aan dat het later dit jaar zijn eerste Co-generation Award zal gaan uitreiken. Samenwerking tussen generaties staat binnen het bedrijfsleven steeds vaker op de managementagenda. Enerzijds doordat de verschillen tussen generaties toenemen, anderzijds omdat de generatie Babyboomers – gezien hun leeftijd – het stokje overdraagt aan volgende generaties. Met de nieuwe Award wil Boer & Croon Management succesvolle samenwerkingen tussen jong en oud in de spotlights zetten.

Samenwerkingskloof tussen generaties

In de aanloop naar de verkiezing rondom de award hebben de initiatiefnemers ook onderzoek gedaan naar het thema. Het onderzoek moet inzichtelijk maken wat samenwerking tussen generaties betekent en wat deze succesvol maakt. “Met het eigen palet aan generaties heeft Boer & Croon veel kennis verworven ten aanzien van de toegevoegde waarde die generatie-overschrijdende samenwerking kan hebben”, aldus Boer & Croon Management in een toelichting.

Het onderzoek is inmiddels iets meer dan twee maanden gesloten en de eerste resultaten zijn door het bureau bekendgemaakt. Uit de bevindingen blijkt dat voor alle generaties* vertrouwen de belangrijkste randvoorwaarde vormt binnen generatie-overschrijdende samenwerking. Andere randvoorwaarden die genoemd werden zijn ‘het hebben van een (gezamenlijk) doel’ (genoemd door 8% van de respondenten), ‘elkaar respectvol behandelen’ (8%) en ‘soepele communicatie’ (7%).

Boer & Croon Vertrouwen / succes

In het onderzoek delen de adviseurs de succesfactoren binnen samenwerkingen op in vier categorieën. In de categorie ‘Houding’ geeft 35% van de respondenten aan dat ‘elkaar vertrouwen’ tot een succesvolle samenwerking kan leiden. Op het gebied van ‘Communicatie’ geeft meer dan de helft (54%) de voorkeur aan ‘face-to-face contact’ om tot een succesvolle samenwerking te komen. Twee andere belangrijke succesfactoren die door de respondenten genoemd werden zijn – in de categorie ‘Uitkomsten’ – ‘Met structurele oplossingen komen’ (38%) en – in de categorie ‘Karakter’ – ‘Het inzien van elkaars kwaliteiten’(39%).

Tot slot vroeg Boer & Croon zijn respondenten om de samenwerking met de andere generaties een rapportcijfer te geven. Bij de gemiddelde rapportcijfers van de verschillende generaties is een opvallende kloof zichtbaar. Babyboomers krijgen voor generatie-overschrijdende samenwerking gemiddeld een rapportcijfer van 6,8 op een 10-puntenschaal. Generatie X en Generatie Y professionals presteren opvallend beter – de leeftijdsgroep van 35-50 krijgt voor de samenwerking gemiddeld een 7,4 en jongere professionals krijgen zelfs het ruim voldoende rapportcijfer 8. Waar deze kloof vandaan komt, wordt momenteel nog onderzocht.

Boer & Croon Rapport cijfer p generatie

Co-generation Award 2015
Boer & Croon Management nodigt organisaties – die hun succesvolle generatie-overschrijdende samenwerking zichtbaar willen maken – uit, om hun project, afdeling, team of organisatie aan te melden voor de Co-generation Award 2015. Zij kunnen zich tot 15 oktober aanmelden via de website van het bureau. Begin november wordt bekendgemaakt welke aanmeldingen doorgaan naar de tweede ronde en half december worden de finalisten bekendgemaakt. De uiteindelijke prijsuitreiking vindt plaats tijdens de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie van Boer & Croon Management. De winnaar krijgt niet alleen een teamactiviteit en een publicatie als prijs, maar wordt ook beloond met exposure in het brede netwerk van Boer & Croon Management.

* De onderzoekrs van Boer & Croon Management maken in het onderzoek onderscheid tussen drie generaties: ‘Babyboomers’, ‘Generatie X’ en ‘Generatie Y’.