20 populairste ICT werkgevers volgens IT-professionals

03 augustus 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

IBM, Capgemini en Atos zijn onder IT-professionals de populairste werkgevers om naar over te stappen, blijkt uit onderzoek van Berenschot in samenwerking met Ngi-NGN. Goed nieuws voor de drie ICT dienstverleners, want meer dan een kwart van de IT-professionals zegt het komend jaar op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Meer ontwikkelingsmogelijkheden en betere verdiensten zijn voor IT-professionals de belangrijkste redenen om te vertrekken naar de concurrent.

IT Salary Survey
Elk jaar doet Berenschot HRM, de HR consultancypraktijk van Berenschot, onderzoek naar de arbeidsvoorwaarden in diverse branches, waaronder ook de ICT-branche. Aan de 2015-editie van de Salary Survey, uitgevoerd in samenwerking met AutomatiseringGids en ICT beroepsvereniging Ngi-NGN, hebben bijna 1.300 IT-professionals deelgenomen*. De groep deelnemers bestond voor 44% uit IT’ers in loondienst bij een IT-bedrijf, en 38% is werkzaam bij een gebruikersorganisatie. Voor de overige 18% geldt dat ze of werkzaam zijn als ZZP’er of dat hun arbeidssituatie onbekend is. Maar liefst 93% van de deelnemers is mannelijk, en 84% heeft minimaal een HBO-opleiding afgerond.

Waarom elders werken

Kwart IT’ers wil weg
Uit het onderzoek komt naar voren dat, net als vorig jaar, ruim een kwart van de IT'ers op zoek is naar ander werk. IT’ers in loondienst bij een gebruikersorganisatie kijken daarbij net iets vaker uit naar een andere functie (29%) dan IT'ers bij IT-organisaties (26%). Belangrijkste drijfveren voor IT’ers om hun huidige werkgever te verlaten zijn vooral de ontwikkelingsmogelijkheden bij andere werkgevers (aangegeven door 67% van de IT-professionals bij IT-organisaties en door 65% van IT’ers bij gebruikersorgansiaties) en het vooruitzicht op een beter salaris in hun nieuwe baan (65% en 45%).

Populairste ICT werkgevers
De onderzoekers keken ook naar welke ICT organisaties de respondenten het liefste zouden overstappen, als ze hun huidige werkgever zouden verlaten. Uit hun bevindingen blijkt dat
IBM, Capgemini en Atos onder IT’ers de populairste organisaties zijn om naar over te stappen. Vorig jaar moest IBM nog branchegenoten Capgemini en Accenture voor zich dulden, maar net als in 2013 komt de Amerikaanse IT-reus dit jaar weer als beste uit de bus. In totaal gaf 67% van de respondenten overigens aan geen favoriete werkgever te hebben en werd door 15% van de IT’ers een bedrijf genoemd dat niet in de lijst voorkomt. Een overzicht van de meest favoriete werkgevers onder IT’ers:

Top 20 favoriete ICT werkgevers

Arbeidsvoorwaarden
Anno 2015 hebben IT’ers weinig te klagen over hun arbeidsvoorwaarden. Het afgelopen jaar zagen IT’ers hun arbeidsvoorwaarden er op vooruitgaan. Circa de helft van de ICT professionals heeft een salarisverhoging ontvangen, terwijl twee derde van de IT’ers betere secundaire arbeidsvoorwaarden heeft gekregen.

* Vorig jaar deden er een stuk minder professionals mee aan het onderzoek – bijna 700.