Helft van ICT professionals krijgt salarisverhoging
Na twee jaar inleveren hebben IT’ers het afgelopen jaar hun arbeidsvoorwaarden weer vooruit zien gaan. Circa de helft van ICT professionals heeft een salarisverhoging ontvangen, terwijl twee derde van de IT’ers betere secundaire arbeidsvoorwaarden heeft gekregen. Maar het is toch niet voor iedereen rozengeur en maneschijn, bijna eenvijfde moest inleveren op zijn loon en/of arbeidsvoorwaardenpakket, blijkt uit onderzoek onder 1.300 professionals werkzaam in de IT-branche.
Elk jaar doet Berenschot HRM, de HR consultancypraktijk van Berenschot, onderzoek naar de arbeidsvoorwaarden in diverse branches, waaronder ook de ICT-branche. Aan de 2015-editie van de Salary Survey, uitgevoerd in samenwerking met ICT beroepsvereniging Ngi-NGN, hebben bijna 1.300 IT-professionals deelgenomen*. De groep deelnemers bestond voor 44% uit IT’ers in loondienst bij een IT-bedrijf, en 38% is werkzaam bij een gebruikersorganisatie. Verder is 8% ZZP'er en vulde 10% ‘geen van deze drie keuzes’ in. Maar liefst 93% van de deelnemers is mannelijk, en 84% heeft minimaal een HBO-opleiding afgerond.
Beter betaald
Uit het onderzoek blijkt dat over de hele linie het inkomen van de IT-professionals is gestegen. Slecht 4% van de IT’ers werkzaam bij een IT-organisaties en 2% van de professionals werkzaam bij een gebruikersorganisatie hebben hun salaris achteruit zien gaan, terwijl 49% van de IT’ers meer betaald hebben gekregen dan het jaar daarvoor. Vooral de bij de gebruikersorganisaties is dit een forse verbetering ten opzichte van het voorgaande jaar.
Berenschot en Ngi-NGN keken in het onderzoek ook naar de ontwikkeling van secundaire arbeidsvoorwaarden. Daar blijkt het beeld voor de IT’ers iets minder rooskleurig. 15% van de IT-bedrijfswerknemers en 17% van de gebruikersorganisatie IT’ers zegt te hebben moeten inleveren op zijn – of in een paar gevallen haar – secundaire arbeidsvoorwaarden. Voorbeelden die hiervan genoemd worden in het onderzoek zijn versobering van pensioen, leaseauto, en het aantal vakantiedagen, maar ook minder of geen bonus of winstuitkering. Daarnaast wordt er bezuinigd op opleidingen, en dat terwijl juist het ontwikkelingsperspectief een belangrijke factor is op bij hetzelfde bedrijf te blijven werken. “Werkgevers zullen toekomstperspectief moeten bieden, naast een goed salaris om hun IT-talent binnen de poort te houden”, adviseert Hans van der Spek, management adviseur bij Berenschot en medeauteur van het rapport.
De onderzoekers constateren bovendien dat de onderlinge verschillen in salaris en arbeidsvoorwaarden tussen IT-functies groot is. Bepaalde beroepen, zoals softwareontwikkelaars, technische infrastructuur adviseurs en informatieanalisten werden beter betaald, terwijl bijvoorbeeld project- en teammanagers en technisch applicatiebeheerders relatief veel op hun salaris moesten inleveren.
Door de verbetering in arbeidsvoorwaarden is de koopkracht van ICT’ers voor het eerst sinds 2011 weer positief. De stijging van 0,5% in koopkracht is niet erg hoog, maar des te opvallend door de daling van de koopkracht met 1% en 0,7% respectievelijk in de jaren 2012 en 2013. Deze percentages zijn na de compensatie voor inflatie. De daadwerkelijke stijging dit jaar bedraagt gemiddeld 2,5% voor IT’ers in loondienst en 2% voor IT’ers buiten de IT-sector. De CAO-lonen stegen dit jaar met 1,05% dus de IT’ers zijn, ongeacht waar ze aan het werk zijn, op salarisvlak beter uit dan andere beroepsgroepen, aldus de onderzoekers.
Toekomst
Hoewel de IT-arbeidsmarkt lijkt aan te trekken zijn de IT-professionals nog wat voorzichtig in hun positivisme. Minder dan 20% denkt dat de markt serieuze verbetering zal laten zien in de rest van 2015. De grootste groep, 45% van de IT’ers werkzaam binnen en 40% buiten de IT-sector, denken dat het serieus aantrekken op zijn vroegst in 2016 zal plaatsvinden. “IT’ers zijn over het algemeen pessimistischer geworden over marktherstel”, stelt Van de Spek. Hij vervolgt: “Dit heeft waarschijnlijk met de kloof op de IT-arbeidsmarkt te maken: aan de ene kant ontstaan er weer veel vacatures – met name in de softwareontwikkeling – aan de andere kant is de werkeloosheid onder IT’ers nog altijd ‘sky high’ en komen met name oudere IT’ers maar moeilijk aan de bak.”
* Vorig jaar deden er een stuk minder professionals mee aan het onderzoek – bijna 700.