Salaris & arbeidsvoorwaarden belangrijke drijfveer ITer

29 juni 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Dat IT’ers door sommigen als geldwolven worden neergezet die zich duur verkopen, daarover valt te discussiëren, maar dat de hoogte van verdiensten hoog op prioriteitenlijst van ICT professionals staat, daarvoor zijn voldoende aanwijzingen blijkt maar weer eens. Onderzoek onder bijna 1.300 IT’ers toont bijvoorbeeld aan dat meer geld en betere arbeidsvoorwaarden een belangrijke rol spelen in hun algehele baantevredenheid, en als drijfveer dienen bij de zoektocht naar een nieuwe uitdaging.

Elk jaar doet Berenschot HRM, de HR consultancypraktijk van Berenschot, onderzoek naar de arbeidsvoorwaarden in diverse branches, waaronder ook de ICT-branche. Aan de 2015-editie van de Salary Survey, uitgevoerd in samenwerking met ICT beroepsvereniging Ngi-NGN, hebben bijna 1.300 IT-professionals deelgenomen*. De groep deelnemers bestond voor 44% uit IT’ers in loondienst bij een IT-bedrijf, en 38% is werkzaam bij een gebruikersorganisatie. Voor de overige 18% geldt dat ze of werkzaam zijn als ZZP’er of dat hun arbeidssituatie onbekend is. Maar liefst 93% van de deelnemers is mannelijk, en 84% heeft minimaal een HBO-opleiding afgerond.

Waarom elders werken

Geld speelt belangrijke rol
Uit het onderzoek blijkt dat, net als vorig jaar, ruim een kwart van de IT'ers op zoek is naar ander werk. IT’ers in loondienst bij een gebruikersorganisatie kijken daarbij net iets vaker uit naar een andere functie (29%) dan IT'ers bij IT-organisaties (26%). Van de IT’ers die weg willen bij hun huidige werkgever geven de meesten ontwikkelingsmogelijkheden aan als de belangrijkste reden om te willen vertrekken, op de voet gevolgd door salarisverbetering. Daarmee staat financieel gewin, net als in voorgaande jaren, hoog op de wensenlijst van werkzoekende IT’ers.

Crisis houdt gemoederen bezig
Dat geld een belangrijke rol speelt voor IT’ers wordt ook vanuit andere diverse invalshoeken bevestigd. Zo kregen respondenten ook de volgende vraag voorgelegd: “Waar maak je je druk om?”. Uit de antwoorden komt naar voren dat de aanhoudende crisis bij IT’ers de meeste kopzorgen geeft. Ruim acht op de tien respondenten maakt zich hier in meer of mindere mate wel eens zorgen over. Op plek twee staat bezorgdheid over financiële voorwaarden. Bijna een derde (30%) van de IT’ers bij gebruikersorganisaties maakt zich zorgen over salarisbevriezing, terwijl bezuiniging van de arbeidsvoorwaarden 27% van de ICT’ers bezig houdt. Bij IT’ers werkzaam bij IT-organisaties liggen de percentages iets lager, hoewel ze beiden nog steeds in de top 5 staan. Respondenten vrezen vacaturestops, bankzitten en outsourcing van werkzaamheden wel minder dan voorheen.

Waarom zorgen maken

De onderzoekers keken bovendien naar de factoren die een rol spelen bij de baantevredenheid van IT’ers. Ook hier blijkt salaris een aanzienlijke rol te spelen, vooral bij professionals werkzaam bij gebruikersorganisaties. Aspecten als ‘Minder werkdruk’, ‘Minder filekilometers’ en ‘Variable beloning (winstdeling/bonus)’ worden over het algemeen door IT’ers als minder belangrijk gezien. Een goede werksfeer en collegialiteit wordt als de belangrijkste factor aangeduid, gevolgd door uitdaging in werkzaamheden en de mogelijkheid om flexibel te werken.

Belangrijk voor tevredenheid

Helft IT’ers verdient meer
Overigens hebben IT’ers na jaren van magere tijden momenteel niet te klagen over hun verdiensten. In 2014 ging over de hele linie de helft van alle IT professionals er qua inkomen op vooruit. Slecht 4% van de IT’ers werkzaam bij een IT-organisaties en 2% van de professionals werkzaam bij een gebruikersorganisatie hebben hun salaris achteruit zien gaan, terwijl 49% van de IT’ers meer betaald heeft gekregen dan het jaar daarvoor. Vooral voor de IT’ers bij de gebruikersorganisaties is dit een forse verbetering ten opzichte van het voorgaande jaar. 

* Vorig jaar deden er een stuk minder professionals mee aan het onderzoek – bijna 700.