Succesvoller met gezamenlijk workplace management

17 juli 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Onze diensteneconomie daagt organisaties uit de beste mensen te verbinden en een werkomgeving te bieden die talent inspireert, mobiliseert en faciliteert. “Dat doen we vooralsnog vooral met huisvesting en informatietechnologie. We blijven achter met sociale innovatie en gezamenlijk overtuigend organiseren”, zegt Henk Visser, algemeen directeur van Hospitality Group uit Amersfoort.

Het adviesbureau ondersteunt opdrachtgevers in alle sectoren bij het innoveren en verbeteren van hospitality, facility management en huisvesting. Zo ontwikkelen zij voor ABN AMRO het integrale werkplekconcept door en helpen zij Google bij het wereldwijd structureren en nog beter organiseren van hun onderscheidende foodservices.

Engagement sleutel voor succes
Internationaal onderzoek laat zien dat organisaties die investeren in ‘employee engagement’ ook het beste presteren. De kunst is om medewerkers te verbinden met de doelstellingen van de organisatie. “We weten inmiddels alles over onze klanten en wat hen drijft maar weten in vergelijking eigenlijk weinig tot niets over onze eigen medewerkers. Medewerkers-betrokkenheid ontwikkel je door sterk leiderschap, gedeelde waarden, een inspirerende cultuur en faciliteiten die er toe doen. Het potentieel rendement van echt doordachte engagement projecten is enorm. Employer of choice en toenemende productiviteit zijn spijkerharde voordelen.”

Gezamenlijke aanpak
De uitdaging om te komen tot een winnende aanpak voor employee engagement vraagt om een integrale benadering. Evaluaties van bijvoorbeeld Het Nieuwe Werken laten zien dat de resultaten om medewerkers te verbinden met de nieuwe doelen en werkwijze van de organisatie mager zijn. Dat komt door de gefragmenteerde en/of weinig overtuigende aanpak. Het Nieuwe Werken is vaak een project van ICT, huisvesting of facility management terwijl de belangrijkste spelers zoals het management, HR en interne communicatie niet of nauwelijks aan boord zijn. Met een bredere en scherpe benadering kom je tot een betere afweging van wat er nu echt toe doet, krijg je draagvlak bij de directie en OR, herkent talent de aanpak en beheers je de kosten. Dat kost initieel wel wat meer moeite maar de resultaten spreken voor zich.