Jelba zet advieswereld op zijn kop met no cure, no pay
Het Nederlandse consultancylandschap gaat de komende jaren te maken krijgen met een nieuw fenomeen. No cure, no pay! Volgens Bart Strijker, directeur van het onlangs opgerichte Jelba, heeft het traditionele uurtje-factuurtje model zijn langste tijd gehad. In een wereld die volledig transparant is geworden is willen klanten afrekenen op het resultaat. “Een ‘performance based pay’ aanpak dus, in ons geval gebaseerd op de gerealiseerde groei van onze klanten.”
Digitalisering zal de komende jaren de businessmodellen van organisaties radicaal veranderen, in vrijwel iedere sector. Ook binnen het marketing landschap zal een nieuwe marktrealiteit ontstaan, waarin traditionele marketing, sales en PR afdelingen gaan verdwijnen, stelt Arwen Obermeyer, samen met Bart Strijker mede-oprichter en directeur van Jelba*.
Jelba richt zich uitsluitend op organisaties binnen het B2B segment die klaar zijn voor een volgende groeifase en gebruik willen maken van de nieuwste technologieën op het gebied van B2B sales en marketing. Strijker legt uit: “Wij zijn niet gestart, omdat wij zo gek zijn op consultancy, het tegenovergestelde is juist waar. Ik heb een digitale achtergrond in B2B en ik kon niet geloven dat de internet afrekenmodellen niet gelden binnen de huidige consultancy wereld. De hoogste tijd om dit aan te pakken”.
Die nieuwe marktrealiteit en het toenemende belang van prestatiegericht betalen onder opdrachtgevers is volgens de oprichters precies waar Jelba op inspeelt. Obermeyer licht toe: “Wij geloven dat elk bedrijf (groot of klein) toegang moet hebben tot de beste professionals en tools van de nieuwe wereld. Gedreven vanuit technologie met impact op sales en marketing.”
Gevraagd naar op welke doelgroep Jelba zich richt, wijzen Obermeyer en Strijker direct op hun duidelijk omschreven focusklant. “Wij richten ons op de motor van onze Nederlandse economie. Het MKB bedrijf in een B2B omgeving met focus op het product of dienst. Onze klanten hebben circa 8 tot 80 medewerkers zitten en willen maximaal profiteren van de digitale kansen maar weten niet hoe en door wie. Ze weten wel dat de digitale revolutie die nu gaande essentieel is om te overleven.”
Experts
Om klanten van kwalitatief hoogwaardige dienstverlening te kunnen voorzien werkt Jelba volgens de twee oprichters alleen met professionals die “expert zijn in hun vakgebied”. Obermeyer: “Wij hebben de beste B2B internet technologie, sales en marketing experts in Nederland. Zij spreken de taal van de ondernemer en zijn opgeleid om afgerekend te worden op resultaat.”
Organisaties die klaar zijn voor groei kunnen direct terecht. Na een kennismaking op locatie, gevolgd door een groeifasebepaling aan de hand van vier scans, wordt een groeitraject in gang gezet, waarbij kennismaking tot de start van het groeitraject maximaal vier weken bedraagt, besluit Obermeyer. “Wij stappen in voor de lange termijn en zijn een blijvende business wind in de rug van onze klanten.”
Strijker sluit af: “Elke branche of markt gaat veranderen, de ontwrichting van de adviesbranche (zoals voorspeld in een bekend HBR artikel uit 2013, red.) is bij deze begonnen. Dat is niet erg, maar goed voor ondernemers en dus voor de B.V. Nederland. Jelba wil een blijvende impact hebben op het succes van bedrijven.”
Nieuwe businessmodellen
Eerder dit jaar lichtte Consultancy.nl twee overige nieuwe businessmodellen in de advieswereld: VirtualCC (een adviesbedrijf met een virtueel consulting model) en Transparency Lab, een platform dat op Big Data gebaseerd software biedt aan consultants en via dochterlabel ‘No Suits’ opdrachtgevers voor een fractie van de traditionele prijzen toegang biedt tot geautomatiseerde en ‘self-service’ consultancy kennis en tools.
* Bart Strijker en Arwen Obermeyer werkten voor Jelba beiden bij VNU | Jaarbeurs. Strijker was er circa 10 jaar werkzaam, in zijn laatste rol als directeur digitaal. Obermeyer werkte er zo’n 13 jaar, in haar laatste functie als operationeel directeur.