Kees van der Leun in Top 100 Twitter Eco Influencers

08 mei 2015 Consultancy.nl

Corporate Knights en Brandwatch hebben een top 100-lijst opgesteld van de meest invloedrijke eco-experts op Twitter. De lijst besteedt aandacht aan de belangrijkste personen die via het sociale netwerk proberen mensen meer milieubewust te maken. Tussen grote eco-namen als Bill McKibben en Al Gore, en bekende prominenten als Bill Gates en Richard Branson, is ook duurzaamheidsexpert Kees van der Leun van Ecofys te vinden.

Klimaatverandering is misschien wel het belangrijkste probleem waar de wereldwijde bevolking de komende jaren mee te maken krijgt. Steeds meer mensen mengen zich in de internationale gesprekken en discussies over het thema. Zo ook VS President Barack Obama: “Vandaag is er geen grotere bedreiging voor onze planeet dan klimaatverandering, klimaatverandering kan niet langer ontkend, of genegeerd worden.” Helaas blijkt uit een recente analyse van duurzaamheidsconsultancy Ecofys dat de VS zich slechts tot het uiterste minimum inzet om het probleem op te lossen en maar nauwelijks aan de internationale afspraken voldoet.

Top 100 Eco Influencers on Twitter

Twitter als duurzaamheidsforum
Sinds de komst van de televisie aan het begin van de 20ste eeuw en later de opkomst van het internet is het steeds makkelijker geworden om op internationale schaal belangrijke maatschappelijke vraagstukken te bespreken. Tegenwoordig wordt social media steeds vaker gebruikt om grote groepen mensen te bereiken en internationale problemen aan het licht te brengen. Met de druk op een paar knoppen ligt een publiek van miljoenen mensen binnen je bereik. Reden voor social media analist Brandwatch en tijdschrift Corporate Knights om een lijst op te stellen van de top 100 Eco-Influencers op Twitter.

De lijst met opinieleiders is ontwikkeld op basis van een analyse van meer dan 100.000 Twitteraccounts die actief over milieuproblemen schrijven. Zowel burgers als professionals op milieuwetenschappelijk gebied werden meegenomen in de analyse. Elk account werd beoordeeld met een “Green Score” op een schaal van 1 tot 100, berekend aan de hand van drie verschillende meetcategorieën: Autoriteit, Publiek en Activiteit.

Bill McKibben, de oprichter van anti-CO2 groep 350.org, is benoemd tot meest prominente ‘beïnvloeder’ op het gebied van milieuproblemen. Op de tweede plaats volgt Guardian columnist George Monbiot en op de derde plaats staat milieuactivist en kunstenaar Irina Tikhomirova. De vierde plek gaat naar Christiana Figueres, de directiesecretaresse van de UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC). De lijst bevat ook enkele welbekende namen, zoals miljardair Bill Gates, Michael Bloomberg, Tom Steyer en Richard Branson, evenals voormalig vice president van de VS, Al Gore.

Kees van der Leun - Ecofys

Op nummer 39 van de 100 Eco Influencers staat Kees van der Leun, Chief Commercial Officer bij Ecofys, een internationaal duurzaamheidsconsultancybureau. Van der Leun heeft tijdens zijn professionale carrière lang onderzoek gedaan naar duurzaamheidsvraagstukken omtrent energie. Hij was de derde werknemer van Ecofys, waar hij al 29 jaar werkt. Onder zijn indrukwekkende lijst publicaties bevinden zich onder andere het veelgeprezen ‘Energy Report’ en ‘Wedging the Gap’ evenals tientallen andere publicaties die hun indruk hebben achtergelaten op het landschap van groene energie, duurzaamheid en klimaatverandering. Niet al te lang terug is Van der Leun ook al vermeld in de top 10 energie Twitteraars van de UK Guardian en eind 2014 stond hij op #51 in de Trouw Duurzame Top 100 – net zoals de twee jaar daarvoor toen hij beide keren de 40ste plek behaalde.

Nieuws