Drie Ecofys adviseurs in Trouw Duurzame Top 100 2014

14 oktober 2014 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Duurzame 100, de door Trouw jaarlijks uitgegeven ranking van de meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid, is weer uit. In de top 100 van deze editie is consultancybureau Ecofys, net als vorig jaar, opnieuw dé vertegenwoordiger van de adviesbranche. Net de vorige twee edities zijn Ecofys oprichter Kornelis Blok (#37) en commercieel directeur Kees van der Leun (#51) opnieuw genoteerd in de top 100. Nieuwkomer in de lijst – na afwezigheid in 2013 (#85 in 2012) is Ecofys mededirecteur Manon Janssen, die met stip binnenkomt op de veertigste positie.

Duurzame 100
Ieder jaar brengt dagblad Trouw een top 100 ranking uit met daarin de meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid. Uit een complete lijst van 400+ kandidaten worden 100 personen geselecteerd die in het afgelopen jaar een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan duurzaamheid.

Ecofys
Net als in 2013 is het opnieuw Ecofys, een van de grootste adviesbureaus in Europa op het gebied van energiebesparing, duurzame energie en klimaatvraagstukken, dat enkele vertegenwoordigers mag leveren aan de duurzame ranglijst. Dit jaar betreft het drie adviseurs, één meer dan vorig jaar. Het gaat om Kornelis Blok (op plek #37), Manon Janssen (#40) en Kees van der Leun (#51).

De Duurzame 100

Kornelis Blok 
De oprichter van Ecofys (in 1984, samen met Ad Verbogt), tevens wetenschappelijk directeur van het bureau en hoogleraar Hernieuwbare Energie aan de Universiteit Utrecht, stond vorig jaar op #44 en is dit jaar gestegen naar #37. Blok heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van internationaal klimaatbeleid en was bijvoorbeeld betrokken bij enkele rapporten van het IPCC, het klimaatpanel van de VN. Blok is een groot voorstander voor meer duurzame energieproductie in Nederland.

Manon Janssen (#40)
Manon Janssen, de huidige mededirecteur van Ecofys, stond in 2012 nog genoteerd in de Duurzame 100 (#85), maar haalde vorig jaar de ranglijst niet. Sinds eind 2010 staat Janssen aan het hoofd van Ecofys en zet zij zich in voor duurzame energie en energiebesparing. Vorig jaar werd Janssen door Henk Kamp, de huidige minister van Economische zaken, aangemerkt als boegbeeld van de topsector Energie. Binnen dit deelterrein houdt Janssen zich bezig met energie-innovaties en ziet zij erop toe dat de transitie-doelstellingen, zoals bepaald in het Nationaal Energieakkoord, worden geïntegreerd in de agenda van de Topsector Energie. Namens Ecofys komt Janssen in de 2014 ranking opnieuw met stip binnen op #40.

Kees van der Leun (#51)
Ook Kees van der Leun, commercieel directeur van Ecofys heeft opnieuw een plek in de duurzame ranglijst weten te veroveren, hoewel hij dit jaar wel gedaald is van #42 naar #51. Van der Leun was onder meer projectleider van “The Energy Report”, waarin 100% duurzaamheid in 2050 wordt geambieerd. Bij Ecofys was hij verder verantwoordelijk voor de zonne-energieactiviteiten van het bureau en was hij samen met Kornelis Blok betrokken bij de klimaattop "Wedging The Gap” waar hij plannen presenteerde voor het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen. Volgens Van der Leun kan een wereldwijde opschaling van het huidige beleid een grote impact hebben op verlaging van de uitstoot van broeikasgassen.

Kornelis Blok - Manon Janssen - Kees van der Leun

Dat Ecofys drie vertegenwoordigers levert in de Duurzame 100 is niet geheel verrassend. De focus op duurzame energievoorziening komt duidelijk naar voren bij het bureau, dat voorop loopt in de markt ten aanzien van de ontwikkeling van duurzame energie en energiebesparing.

Winnaar
De winnaar van de Duurzame 100 was dit jaar Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks. Eickhout stond de afgelopen jaren steevast in de lijst (in de afgelopen drie jaar respectievelijk #5, #5 en #18) en wordt erkend voor zijn strijd tegen schaliegasboringen, voor dierenwelzijn, tegen het gebruik van landbouwgif door boeren en tegen het overboord gooien van bijvangst door vissers. Tevens maakte hij zich in Nederland sterk voor het weren van superbroeigassen in koelkasten en vriezers. Voordat hij Europarlementariër werd voor Groen Links in 2009 was als klimaatwetenschapper onder meer betrokken bij het vierde rapport van het IPCC.