Wereldwijde winst Atos Origin stijgt met 13%

17 februari 2010 Consultancy.nl

Atos Origin boekt wereldwijd over 2009 13 procent meer winst dan in 2008, ondanks een omzetdaling van bijna 4 procent. Omzet en winst hadden veel hoger kunnen zijn als het ICT-adviesbureau in de Benelux beter had gepresteerd. Daar daalde de operationele winst met 11 procent en de omzet met bijna 14 procent. Het bedrijfsonderdeel Consulting was de enige die zijn winst niet zag toenemen ten opzichte van 2008.

Bedrijfsbreed schrijft Atos Origin over 2009 goede cijfers. De automatiseerder wist zijn operationele winst te vergroten tot 290 miljoen euro bij een omzet van 5,1 miljard euro. Het toegenomen rendement schrijft de onderneming voornamelijk toe aan het besparingsprogramma  TOP, dat begin 2009 bedrijfsbreed werd opgezet. Als gevolg daarvan daalden de huurkosten met 15 procent, de reiskosten met 16 procent en de kosten voor verzekeringen, marketing en communicatie met 17 procent.

De bedrijfsresultaten verschillen aanzienlijk per regio en per divisie. Net als in 2008 boekte Atos Origin in de Benelux slechtere cijfers dan in andere regio's. De omzet daalde er met bijna 14 procent naar 997 miljoen euro. Dat is ongeveer een vijfde van de totale omzet van het bedrijf. Nergens daalde de omzet meer dan hier, vooral door het sterk cyclische karakter van de markt. Het bedrijf heeft in de Benelux veel adviesklussen, bijvoorbeeld in de financiële sector. De winst in de Benelux bleef steken op ruim 84 miljoen euro, een daling van 11 procent ten opzichte van 2008.

Bedrijfsonderdelen

Behalve het bedrijfsonderdeel Consulting, Atos Consulting, wisten alle bedrijfsonderdelen van Atos Origin in 2009 hun rendabiliteit te vergroten. Consulting zag zijn winst met bijna 80 procent verdampen tot 3,2 miljoen euro. De omzet daalde met bijna 24 procent tot 248 miljoen euro. De grootste divisie, Managed Services (MS), zag in 2009 zijn winst met 5,5 procent toenemen bij een omzet die groeide met 4,4 procent. Het onderdeel profiteert van langlopende beheercontracten.

De divisie Systems Integration, dat een fractie kleiner is dan Managed Services, boekte ruim 11 procent minder omzet dan in 2008, maar wist zijn operationele winst met 5 procent te vergroten. De winst van High Tech Transactional Services (HTTS) groeide zelfs met bijna 15 procent bij een omzet die 3,5 procent toenam.

Nieuws

Meer nieuws over