Atos rondt overname van Siemens IT Solutions af

04 juli 2011 Consultancy.nl
Meer nieuws over

Atos heeft de overname van de ICT tak van Siemens, Siemens IT Solutions and Services (SIS), voor €850 miljoen afgerond. De transactie is vorige week goedgekeurd door 99,99 procent van de aandeelhouders tijdens de Buitengewone Algemene Vergadering op het hoofdkantoor van Atos.

Wereldspeler
Door de overname wordt Atos, met een jaaromzet van €8,7 miljard en 78.500 werknemers in 42 landen, een wereldspeler in IT-dienstverlening. Hiermee kan het adviesbureau de concurrentie aangaan met de grote Amerikaanse ICT dienstverleners (o.a. IBM, HP) en de sterk groeiende Indiase spelers (Wipro, Tata).

Integratie afgerond
Atos had in december al bekendgemaakt dat het de IT tak van Siemens zou overnemen. Atos meldt nu dat de integratie, die circa zes maanden heeft geduurd, succesvol is afgerond. Het personeel wordt vandaag ingelicht over de gevolgen van overname en integratie.

Een onderwerp van belang voor medewerkers is of er gedwongen ontslagen zullen vallen als gevolg van de integratie. Eerder werd al bekend dat wereldwijd 1,750 medewerkers van Siemens IT Solutions and Services hun baan hebben verloren als gevolg van de overname door Atos. In Nederland werken zo'n driehonderd mensen (230 FTE) bij de ICT tak van Siemens in Zoetermeer en Den Haag.

Complexe deal
De totale deal van €850 miljoen tussen Atos en Siemens omvat verschillende elementen. Ten eerste, Atos betaald Siemens circa €186 miljoen in cash. Ten tweede, Siemens ontvangt een belang van 15 procent in Atos, een geschatte waarde van €414 miljoen. Daarnaast krijgt Siemens converteerbare obligaties van Atos ter waarde van €250 miljoen.

Als onderdeel van de financiële transactie gaat Siemens de komende zeven jaar zijn ICT-infrastructuur en applicatiebeheer uitbesteden aan Atos. Het outsourcingcontract van €5,5 miljard met een loopduur van 7 jaar is volgens beide partijen een van de grootste deals ooit. Daarnaast sluiten beide bedrijven een internationaal strategisch partnership voor de ontwikkeling van IT-producten en oplossingen waarin beide partijen elk €50 miljoen investeren.

Reactie van Atos CEO Thierry Breton
Thierry Breton, CEO van Atos, omschrijft de fusie als een mijlpaal voor de internationale onderneming. ”Vandaag luiden we een nieuw hoofdstuk in met de ambitie een wereldwijde IT-dienstverlener te worden die bij de internationale top 10 behoort. De combinatie van Atos Origin & Siemens IT Solutions and Services markeert een belangrijke evolutie in de IT-markt. Door deze fusie zijn we in staat het verschil te maken en samen met klanten de fundamenten te leggen voor het Bedrijf van de Toekomst. Hieraan geven we invulling door de introductie van innovatieve oplossingen en door te fungeren als katalysator van vooruitgang. Deze alliantie biedt een uitstekende mogelijkheid om vooruitgang in een stroomversnelling te brengen en in de volledige keten waarde toe te voegen, voor onze aandeelhouders, werknemers en klanten.”

Volgens Breton breekt een nieuw tijdperk aan in de markt voor IT-dienstverlening. “Met de gecombineerde expertise en kennis van Atos en Siemens IT Solutions and Services zijn we uitstekend gepositioneerd om onze klanten te ondersteunen. Atos beschikt over een schat aan expertise op het gebied van High-Tech Transactional Services (HTTS) en is nummer één als aanbieder van datacenter services in Europa. In deze hoedanigheid bevinden we ons in de positie om klanten naadloos naar Cloud te migreren om hen te laten profiteren van een hogere flexibiliteit en lagere kosten.”