Minder fusies en overnames in adviesbranche

21 juni 2010 Consultancy.nl

Het aantal fusies en overnames binnen de Europese adviesbranche is in het crisisjaar 2009 sterk afgenomen. Dat blijkt uit 'The European Consulting Mergers & Acquisitions Report' van adviesbureau Equiteq, gespecialiseerd in M&A binnen de consultingindustrie.

De totale transactiewaarde van fusies en overnames in 2009 is gedaald van €10,1 miljard naar €7,8 miljard. De daling van €2,3 miljard is te verklaren uit het feit dat er 68 minder deals zijn genoteerd ten opzichte van een jaar eerder - een daling van 197 (in 2008) naar 129. De meeste transacties hebben plaatsgevonden in het Verenigd Koningkrijk: 31% van de kopende partijen waren Brits en 44% van de verkochte consultancy firma's waren Brits. Andere landen met relatief veel fusie en overname activiteit in de adviesbranche zijn de Verenigde Staten, Frankrijk en Nederland. In het rapport van Equiteq blijkt ook dat er meer dan 900 adviesbureaus zijn verkocht sinds 2005.

Meer fusies & overnames verwacht in 2010

Ook in Nederland heeft de crisis in 2009 zijn tol geëist in de adviesbranche. Volgens het rapport 'Visie op Zakelijke Dienstverlening' van ABN Amro lijkt het erop dat herstel voor de zakelijke adviesbureaus in zicht is. Adviesbureaus die een solide financiële basis hebben kunnen in 2010 hun slag slaan - 2010 biedt namelijk de uitgelezen kans om zwakkere concurrenten in te lijven. Als gevolg zal het marktlandschap binnen de adviesbranche geleidelijk veranderen: een kleinere groep van grote(re) spelers gaat de markt domineren. 

Fusie: Booz & Company en A.T. Kearney

Begin juni 2010 werd bekendgemaakt dat twee van de meest gerenommeerde management consultancy firma's, Booz & Company en A.T. Kearney, geheime gesprekken voeren over een deal om te fuseren. Hiermee zouden ze, na McKinsey & Company en de Boston Consulting Group, de derde grootste strategy consulting firma ter wereld worden. Voorbeelden van andere high-impact overnames in de afgelopen maanden binnen de adviesbranche zijn:

Fusie: Ineum Consulting en Kurt Salmon Associates
Acquisitie: Accenture koopt SaaS specialist Cadencequest
Acquisitie: Cognizant neemt niche adviesbureau PIPC over
Acquisitie: Verdonck, Klooster & Associates koopt M&I/Kompas
Acquisitie: Van Lente & De Vos koopt Blom Consultancy
Acquisitie: Deloitte koopt management consultancy Exsigno
Acquisitie: Deloitte koopt sustainability consultancy dcarbon8

Nieuws

Meer nieuws over