Meer fusies en overnames verwacht in EU ICT branche

26 januari 2011 Consultancy.nl
Meer nieuws over

Analisten zijn het met elkaar eens: in 2011 zal er een aanzienlijke toename zijn in fusies en overnames in de Europese ICT consultingsector. Ook in Nederland zal het aantal geregistreerde fusies en overnames stijgen. Dit blijkt uit analyses van o.a. Kennedy Information, Gartner en Mazars Berenschot Corporate Finance.

Een late storm van M&A-activiteit in de Europese IT consulting en ICT-dienstensector in 2010 is een indicatie van dat wat komen gaat. In december nam de Franse IT-dienstenfirma Atos Origin de ICT-tak van de Duitse leverancier Siemens (SIS) over voor €850 miljoen. Daarnaast kocht het Franse ICT-adviesbureau Capgemini, op dit moment het grootste ICT-bedrijf in Europa, de Duitse serviceprovider CS Consulting over. In de ICT branche voorspellen de analisten dat er meer M&A-activiteit zal plaatsvinden in Europa omdat de Europese spelers de schaal van de Amerikaanse bedrijven proberen te bereiken en de agressieve Indiase dienstverleners willen verslaan.

Indiase competitie in stroomversnelling

Volgens Gartner hebben Indiase spelers in 2008 tot 2009 de grootste stappen gemaakt in de Europese markt. Cognizant groeide bijvoorbeeld 41.7% en HCL 27.2%. Dit staat tegenover Capgemini, die een winstdaling van 4% meedeelde, en Atos Origin, wiens winst met 3.6% daalde. Naast de prijscompetitie krijgen de Indiase leveranciers in toenemende mate steun van klanten. Volgens het laatste onderzoek van sourcing-adviesbureau EquaTerra hebben Europese klanten drie Indiase bedrijven – Wipro, Mahindra Satyam en Cognizant – als beste ICT-dienstverleners beoordeeld op basis van algemene klanttevredenheid.

Ook meer ICT fusies en overnames in Nederland

Volgens Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF) zal er ook in Nederland een toename van fusies en overnames zichtbaar zijn in 2011. Vooral nichepartijen in het midden- en kleinbedrijf zoeken naar strategische versterkingen. Het adviesbureau baseert haar verwachting op de trend in het aantal geregistreerde transacties: in Q4 van 2010 werden er vijftig transacties geregistreerde, beduidend meer dan het aantal in de drie voorgaande kwartalen (41 in elke driemaandelijkse periode).