Klantvraag verschuift van groeien naar snoeien

07 augustus 2008 Consultancy.nl

Organisatieadviesbureaus krijgens teeds meer saneringsvragen op hun bord. Ook in mindere tijden weten zij geld te verdienen; aan bedrijven met geldzorgen.

De krimpende economie veroorzaakt een verschuiving binnen de werkzaamheden van Nederlandse consultancykantoren. "We gaan van groeien naar snoeien" zegt Leon Pieters (40), partner bij Deloitte.

Die verschuiving, hoe zit dat?

"Consulting komt er uiteindelijk op neer dat je bedrijven helpt meer winst te maken. In perioden van groei werken wij met de klant aan nieuwe verkoopstrategieen of zorgen wij voor een succesvol verloop van fusies en overnames. Wanneer het economisch minder gaat, letten bedrijven meer op de kosten. Ze zien de omzet dalen. Noodzakelijkerwijs moeten ondernemingen dan de kosten naar beneden schroeven om het hoofd boven water te houden. Het is vergelijkbaar met je huishoudboekje".

Wat moeten deze bedrijven doen?

"De afgelopen jaren hebben we veel bedrijven zien samengaan. De consument had meer te besteden en de concurrentie nam sterk toe. Veel ondernemingen fuseerden om hun positie te versterken. Echter, het maximale voordeel is daar in de meeste gevallen nog niet uitgehaald. Nu is het tijd om ervoor te zorgen dat de gefuseerde bedrijven meer integreren".

Wat houdt dat in?

"Kort gezegd komt het er op neer dat Nederlandse bedrijven hunoverlappende kosten moesten beperken. Dat wil niet alleen zeggen dat er gesneden wordt in het personeelsbestand. Ook kunnen ze meer automatiseren of efficienter omspringen met machines en kantoorruimte. Erz ijn vaak veel verborgen mogelijkheden die nog kunnen worden benut, en als consultants is het onze taak die op te sporen".

Geldt dit aleen voor Nederland?

"Deze verschuiving is overal ter wereld een bekend fenomeen bij organisatieadviesbureaus. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk lopen altijd een beetje op ons voor. Dat is nu ook zo. Mijn collega's in London hebben het er momenteel nog drukker mee dan ik. We zagen het dus al aankomen".