CEO Capgemini teleurgesteld in jaarcijfers

19 februari 2010 Computable

Bestuursvoorzitter Henk Broeders van ICT-dienstverlener Capgemini Nederland vindt de jaarcijfers over het jaar 2009 teleurstellend. Vergeleken met 2008, boekt zijn organisatie in de Benelux een omzetdaling van 12,9 procent. Daarbij is de omzet van de pas aangekochte divisie Business Application Services (BAS) niet meegeteld. Inclusief BAS draaide Capgemini in de Benelux in 2009 een winst van 122 miljoen euro bij een omzet van bijna 1,4 miljard euro.

'We wilden in 2009 gelijke tred houden met de rest van de Capgemini-groep, maar dat is niet gelukt', verzucht Broeders. De topman verklaart de omzetdaling door de relatief grote afhankelijkheid in de Benelux van klanten in de financiële sector en van detacheringscontracten die onder grote prijsdruk staan. Het bedrijf wist in deze regio wel zijn winstmarge van 8,7 procent vast te houden. In 2007 en in 2008 droegen de activiteiten in de Benelux juist nog bovengemiddeld bij aan de goede cijfers van het dienstenbedrijf.

Op internationaal niveau verging adviesbureau Capgemini in 2009 nauwelijks beter dan in de Benelux. Het concern sloot het jaar af met een omzet van bijna 8,4 miljard euro, bijna 4 procent minder dan in 2008. De operationele winst bleef steken op 333 miljoen euro, een daling van 43 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Na aftrek van diverse andere kosten, zoals voor reorganisaties, en belastingen bleef onder de streep 178 miljoen euro over.

Capgemini Divisies

De divisie Capgemini Consulting, waarin veel Nederlandse gedetacheerden werken, boekte internationaal een omzetdaling van 14,7 procent. Technology Services, het grootste bedrijfsonderdeel, zag zijn omzet dalen met 7,4 procent en de omzet van Sogeti (Capgemini Local Professional Services) daalde met 8,3 procent. Outsourcing Services, bijna even groot als Technology Services, boekte een bescheiden omzetgroei van 0,3 procent.

Voor 2010 hoopt Broeders op een omzetgroei die 'minimaal gelijkloopt met de markt.' Hij vestigt zijn hoop op de vijf speerpunten die Capgemini wereldwijd al eerder formuleerde: datamanagement, softwareontwikkeling en -onderhoud, advies bij virtualisatie en cloud computing, applicatietesten en smart metering.

Nieuws

Meer nieuws over