Air India eist dat Booz & Co tarieven verlaagt

28 januari 2010 Consultancy.nl
Meer nieuws over

Air India, India’s straatarme nationale luchtvaartmaatschappij, heeft een ultimatum uitgegeven aan strategieadviesbureau Booz & Company om zijn tarieven te verlagen. Booz adviseert de luchtvaartmaatschappij over kostenbesparing en technieken voor omzetmaximalisatie. Als Booz zijn tarieven niet wil verlagen, zal Air India voortaan verder gaan met zijn eigen maatregelen voor kostenherstructuring.

Air India is India’s grootste verliesdraaiende staatsbedrijf en heeft in oktober 2009 Booz & Company aangesteld om zijn strategie te herzien en kosten-besparende en omzetvergrotende kansen aan te geven. In november 2009 stelde het adviesbureau minstens 70 kostenbesparende en omzetvergrotende initiatieven voor die, volgens de business case, tot €760 miljoen kunnen genereren voor Air India in de komende 18 maanden. Het plan moet nog worden geïmplementeerd. 

Lagere tarieven

Arvind Jadhay, CEO van Air India, bevestigde dat zijn bedrijf Booz heeft gevraagd om de tarieven te verlagen. “We hebben Booz gevraagd om te snijden in de tarieven. Daarnaast moeten de tarieven direct worden gekoppeld aan de kostenbesparing die zal voortkomen uit de implementatie van hun suggesties.” Booz wilde niet reageren, en stelde dat “op basis van de getekende besloten overeenkomst Booz & Company niet in staat is enige inhoudelijke informatie te verstrekken met betrekking tot de overeenkomst”.

Eén van de drie adviseurs

Booz & Company is een van de drie adviesbureaus die door de nationale vervoersmaatschappij wordt ingehuurd voor adviesdiensten. In 2007 stelde de vervoerder Accenture aan voor advies over de fusie van Air India en Indian Airlines en om het integratieproces na de fusie te overzien. Accenture wordt door de luchtvaartmaatschappij nog steeds betaald voor zijn diensten.

Daarnaast heeft de vervoerder recentelijk de investeringsbank Rothschild als adviseur aangesteld. Het bestuur heeft kortgeleden de verantwoordelijkheid van Rothschild binnen de organisatie precies vastgesteld en duidelijkheid verschaft over de financiële voorwaarden van de overeenkomsten. Een woordvoerder van Air India zei dat “verschillende adviseurs nodig zijn voor verschillende functies. De functies van deze adviseurs overlappen elkaar niet.” De woordvoerder weigerde de tarieven van de adviseurs te bespreken, en zei dat het een interne zaak was.