WEFLive.com van KPMG geeft inzicht in WEF op Twitter

22 januari 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Gisteren is het World Economic Forum (WEF) weer gestart in Davos, Zwitserland. Zoals inmiddels ieder jaar verzorgt KPMG ook deze editie weer een Twitter dashboard waarmee de belangrijkste stats rondom het internationale topcongres in kaart worden gebracht. Het dashboard geeft antwoord op vragen als: wie zijn de belangrijkste WEF participanten op Twitter? Welke thema’s zijn trending? Hoe ziet de Twitteractiviteit van volgers eruit en waar komen zij eigenlijk vandaan?

World Economic Forum
Ieder jaar wordt in het Zwitserse Davos het World Economic Forum (WEF) georganiseerd, waar ‘s werelds grootste bedrijven, internationale politici en wetenschappers op afkomen. Tijdens het WEG discussiëren zij over de belangrijkste economische, sociale en demografische trends en uitdagingen die wereldwijd spelen. Dit jaar dragen in totaal 16 consultancybureaus bij aan de internationale top, waaronder ook KPMG. Het accountants- en advieskantoor behoort tot een selecte groep* van 100 bedrijven wereldwijd die zich 'strategisch partner' mogen noemen van het WEF. Dit zijn, volgens het WEF, bedrijven die toonaangevend zijn in hun vakgebied en bijdragen aan het oplossen van wereldwijde maatschappelijke en economische vraagstukken.

WEFLive

Naast zijn rol als Strategisch Partner vervult KPMG, net als voorgaande jaren, ook een andere rol voor het World Economic Forum: het Big 4 kantoor verzorgt WEFLive.com, een tracker van Twitter activiteit voor de tientallen duizenden volgers van het evenement. KPMG kijkt onder meer naar het aantal tweets van de ruim 3,000 participanten, retweets en/of replies op deze tweets en naar de WEF-gerelateerde Twitter activiteit van volgers. Zo toont het dashboard aan dat er op de eerste formele dag van WEF, 20 januari, in totaal zo’n 38.793 tweets zijn verstuurd. Gisteren, op 21 januari waren dit er zelfs 41.702.

Tweets today

Daarnaast meet KPMG binnen een aantal hoofdrubrieken verschillende statistieken, een overzicht:

Top Participants
Het dashboard kijkt naar de meest invloedrijke participanten op Twitter. Wie twittert er het meest rondom WEF en wie wordt er het meest geretweet? De top 5 van meest invloedrijke Twitteraars van vandaag (09:30 CET) ziet er als volgt uit:

WEF - Participants

Trending topics
Ook wordt elke dag gekeken welke WEF thema’s het meest worden besproken via Twitter of anders gezegd, welke er ‘trending’ zijn. De eerste dag van het WEF stond bijvoorbeeld het meest in het teken van de ‘State of the Union’ (via Twitter #sotu), de jaarlijkse toespraak van de Amerikaanse President tot de leden van het Amerikaanse Congres. Gisteren waren onder meer China, business en leadership populair, de tagcloud van vanmorgen:

Trending on WEF

Top Stats
De rubriek met ‘stats’ zoomt onder meer in op de breakdown van het totaal aantal tweets, retweets en replies gedurende een dag. Daarnaast wordt gekeken naar de herkomst van participanten en volgers zodat inzichtelijk wordt gemaakt welke landen het meest betrokken zijn bij het World Economic Forum.

WEF Worldwide

Bovendien wordt het sentiment – positief, neutraal of negatief – van de Twitterberichten gemeten en wordt gekeken naar de geslachtsverdeling (man-vrouw). Zo blijkt uit de stats van gisteren dat de meeste Twitteraars uit de VS, UK, Switzerland, Frankrijk en India komen. De verdeling man vs vrouw onder de Twitteraars was 67% - 33%.

* Vanuit de consultancybranche zijn overige Strategic Partners: A.T. Kearney, Bain & Company, Boston Consulting Group, McKinsey & Company, Strategy&, Deloitte, PwC, EY, Accenture, Mercer en Oliver Wyman.