16 consultancybureaus partner World Economic Forum

19 januari 2015 Consultancy.nl

Aanstaande woensdag gaat het jaarlijkse World Economic Forum (WEF) weer van start in het Zwitserse Davos. Ruim 2.500 CEO's van ’s werelds grootste bedrijven, internationale politici en wetenschappers zullen naar de beroemde stad in de Zwitserse Alpen afreizen om te discussiëren over de belangrijkste economische, sociale en demografische trends en uitdagingen waar de mensheid mee kampt. Voor adviesorganisaties vormt Davos misschien wel het hoogst haalbare en meest prestigieuze podium. Dit jaar hebben in totaal 16 consultancybureaus de eer om bij te dragen aan de wereldwijde top.

World Economic Forum
Sinds de oprichting begin jaren ’70 is het World Economie Forum (WEF), een Zwitserse non-profit stichting, uitgegroeid tot een toonaangevend netwerk en denktank voor overheden, academische instellingen, bedrijven en ondernemers. Ieder jaar organiseert het WEF in Davos, een wintersportplaats in Graubünden, gelegen in de (oostelijke) Zwitserse Alpen, zijn jaarlijkse wintermeeting. De bijeenkomst vormt het belangrijkste evenement uit de in totaal acht wereldwijde meetings ieder jaar*. Tijdens het WEF discussiëren de aanwezige maatschappelijke leiders onder meer over demografische megatrends, nieuwe technologieën en maatschappelijke uitdagingen die zowel op de wereldwijde, regionale als industriële agenda’s staan. Het WEF 2015 zal dit jaar plaatsvinden van 21-24 januari. 

World Economic Forum 2015

Prestige
Voor CEO’s is er vrijwel geen betere plek te bedenken om hun organisatie te vertegenwoordigen en van concullega’s en best practices te leren, dan het World Economic Forum. Ook voor consultancybureaus, die advies geven aan ’s werelds meest toonaangevende organisaties, is deelname aan de jaarlijkse meeting in Davos zeer waardevol. Het WEF wordt overigens door veel organisaties gezien als een prestigieus en elitair evenement, waaraan slechts een relatief kleine groep (+/- 2.500) mensen ‘mag’ bijdragen of bij aanwezig is. Slechts één blik op de social media accounts van de 16 gelukkige consultancybureaus laat daarom duidelijk zien hoe belangrijk hun deelname aan het WEF is. Davos biedt hen dé ultieme kans om hun thought leadership en best practices met CxO’s te delen, maar ook om te netwerken met de machtigste besluitvormers ter wereld.

Over het algemeen mogen zo’n 1.000 wereldwijde toporganisaties zich partner noemen van het World Economic Forum, waarbij er verschillende partnershiplevels en een breed spectrum aan ‘communities’ zijn. Daarvan zijn zo’n zestien organisaties actief binnen het management consultancy segment. Consultancy.nl geeft een overzicht:

Strategic Partners
Een selecte groep van 100 bedrijven wereldwijd mag zich 'strategisch partner' noemen van het WEF. Dit zijn bedrijven die toonaangevend zijn in hun vakgebied en bijdragen aan het oplossen van wereldwijde maatschappelijke en economische vraagstukken. Onder de 100 bedrijven zijn 12 bureaus actief in de adviesbranche, waaronder de bekende strategie consultancybureaus en de Big Four. 

WEF - Strategic en Industry Partners

Industry Partners
Naast de 100 strategische partners heeft het WEF ook meer dan 200 zogenaamde 'Industry Partners'. Dit zijn bedrijven die actief betrokken zijn het oplossen van complexe vraagstukken binnen een bepaalde industrie. Naast de 12 hierboven genoemde partners behoren AlixPartners, Aon, Arup en FTI Consulting tot de groep van industrie-experts.

In aanloop naar de 2015 editie van het World Economic Forum hebben diverse hooggeplaatste partners van deelnemende consultancybureaus hun visie gegeven op diverse belangrijke thema’s en onderwerpen, waarvan zij vinden dat deze op de agenda moeten staan. Volgens Dominic Barton, Global Managing Director bij McKinsey & Company, zal de huidige staat van de Amerikaanse economie een belangrijk thema zijn in Davos. Barton: “De VS is economisch zeer dominant en machtig en het wordt volgens mij alleen maar beter.” John Veihmeyer, Global Chairman van Big Four kantoor KPMG, waarschuwt dat, ondanks de grotere focus op de korte en middellange termijn – die wordt bepaald door het wisselvallige wereldwijde landschap –, leiders zich vooral op lange termijn planning moeten richten. “Niemand wil vandaag beslissingen maken waar men over tien jaar spijt van krijgt”, zegt Veihmeyer. Ian Powell, Chairman van PwC UK, gelooft dat een aantal megatrends de agenda zal domineren, waarbij snelle verstedelijking en technologie de belangrijkste voorbeelden vormen. 

World Economic Forum - Industry Partners

Vanuit Bain & Company zal onder meer Orit Gadiesh aanwezig zijn in Davos, een team van The Boston Consulting Group zal onder leiding van CEO Rich Lesser aanwezig zijn en CEO Cesare Mainardi zal vanuit Strategy& de belangrijkste vertegenwoordiger zijn. Andere prominenten die tijdens het WEF hun consultancydelegatie leiden zijn tenslotte Johan Aurik (Managing Partner van A.T. Kearney) Barry Salzberg (Global CEO) en David Sproul (CEO UK) van Deloitte, en EY CEO Mark Weinberger.

* Het WEF organiseert ieder jaar zes tot acht regionale meetings op verschillende locaties wereldwijd.

Nieuws

Meer nieuws over