Kwart advocaten wil vertrekken bij huidige werkgever

05 januari 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Een kwart van de advocaten is op zoek naar een ander baan. Precies 25% geeft aan ander werk te zoeken bij een andere werkgever, en 2% wenst ander werk te vinden bij zijn huidige werkgever. Dat blijkt uit een enquête van Berenschot en Sdu Uitgevers onder meer dan 100 advocaten.

Van oudsher zijn advocaten redelijk honkvast. Vandaag de dag is hier echter (veel) minder sprake van, blijkt uit een recente enquête van organisatieadviesbureau Berenschot en Sdu Uitgevers. Hieruit komt naar voren dat maar liefst een kwart zou willen verhuizen naar een andere werkgever, waarbij er tussen jong en oud of man en vrouw nauwelijks verschil is. Kortom, het is een ontwikkeling die zichtbaar is binnen alle gelederen binnen de branche. De belangrijkste redenen voor dit verlangen: sfeer en ontwikkelingsmogelijkheden.

Zijn advocaten op zoek naar ander werk

Teleurstelling over salaris / geld staat op de derde plek. Van de ondervraagde advocaten geeft 47% aan zijn salaris onder marktconform te vinden. Een percentage dat onderverdeeld kan worden in 37% voor ‘minder dan marktconform’ en 10% ‘veel minder dan marktconform’. Voornamelijk junior advocaten zijn ontevreden over hun salaris; in totaal gaf 58% van hen aan minder dan marktconform te verdienen; tegen 36% onder partners en seniors. 

Inkomen van advocaten

Overige factoren?
Onderzoekers vroegen de advocaten ook naar wat ze van hun werk vinden. Hieruit kan, op indirecte wijze, afgeleid worden welke factoren meespelen bij de keuze om naar een andere werkgever te verkassen. Zo geeft een grote groep advocaten, zo’n 30%, aan ‘ontevreden’ te zijn over de balans tussen werk en privé. Daarnaast geeft meer dan 10% van de advocaten aan niet voldoende ruimte te hebben om zijn werkzaamheden zelf in te plannen en dat de leidinggevende er onvoldoende vertrouwen in heeft dat de werkzaamheden naar behoren uitgevoerd worden. 14% van de advocaten geeft aan onvoldoende vrijheid te ervaren in de wijze waarop de werkzaamheden uitgevoerd  mogen worden.

Wat vinden advocaten van hun werk

Hoewel het percentage mensen dat bij hun werkgever weg wil relatief hoog is vanuit het perspectief van de advocatuur, is het in vergelijking met andere branches een net percentage. Zo is bijvoorbeeld 40% van de marketeers op zoek naar een nieuwe baan, waar het in de ICT-branche rond de 30% ligt.