Berenschot: Helft advocaten teleurgesteld over salaris

08 december 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Vrijwel de helft van de advocaten geeft aan zijn salaris minder dan marktconform te vinden. Dat blijkt uit een onderzoek van organisatieadviesbureau Berenschot in samenwerking met Sdu Uitgevers, onder meer dan 100 advocaten.

Advocaten staan erom bekend van geld te houden. Uit onderzoek van Berenschot en Sdu blijkt dat dit niet onwaar is, maar op de vraag wat advocaten belangrijk vinden staat salaris niet in de top 3. De top 3 wordt ingeleid door sfeer en collegialiteit, met 90% van de ondervraagden die aangaf dit belangrijk te vinden. De bedrijfsreputatie is voor 81% van de ondervraagden belangrijk, en de top 3 wordt afgesloten met het hebben van opleidingsmogelijkheden, dat eveneens door 81% belangrijk geacht wordt.

Wat vinden advocaten belangrijk

Het salaris komt op de vierde plek met 76%. Minder belangrijk vinden advocaten ruimte voor ondernemerschap (49%), deelname in winstdeling (35%) en het minst belangrijke is volgens hen het maken van minder filekilometers (34%).

Marktconform salaris
Hoewel het salaris op #4 staat in zaken die advocaten belangrijk vinden, geeft in totaal 47% van alle ondervraagde advocaten aan hun salaris onder marktconform te vinden. Dit percentage kan verdeeld worden in 37% ‘minder dan marktconform’, en 10% ‘veel minder dan marktconform’. Onder partners en seniors ligt dit percentage ietwat lager: 27% van hen gaf aan minder dan marktconform te verdienen, en 9% veel minder. Echter, onder de juniors en stagiaires schieten de cijfers flink omhoog: 49% gaf aan minder dan marktconform te verdienen, en 9% - gelijk aan de partners en seniors – zei veel minder dan marktconform te verdienen. De jongelingen dienen dus nog wat geduld te hebben, en zullen met het verstrijken van de jaren een salaris ontvangen dat gevoelsmatig meer marktconform is.

Arbeidsvoorwaarden in advocatuur

Arbeidsvoorwaarden
Een mogelijke verklaring voor de ontevredenheid met de salarissen zou kunnen liggen in de arbeidsvoorwaarden. Zo gaf bijna een vijfde (19%) van de advocaten aan dat hun arbeidsvoorwaarden verslechterd zouden zijn, hoewel 65% daar niks van terugziet en aangegeven heeft dat deze gelijk gebleven zijn. Verder gaf 16% van de ondervraagde advocaten aan hun arbeidsvoorwaarden wel te hebben zien verbeteren.