Sony hackers leggen salariskwestie bij Deloitte bloot

12 december 2014 Consultancy.nl 4 min. leestijd

De hack eind november en de verspreiding van gehackte content van electronica-gigant Sony, bracht een hoop aan het licht. Onder de schat aan informatie zat ook een intern onderzoek van Deloitte uit 2005. De vrijgegeven informatie omvatte interne gegevens, verzameld door Deloitte , waarmee het wilde kijken in hoeverre geslacht en etniciteit voldoende zijn om het salaris van iemand te kunnen voorspellen. In 58 van de 251 onderzochte groepen zou dit inderdaad het geval zijn.

De hotelkraak
Op 24 november kraakten hackers, werkend vanuit het comfort van het 5-sterren St. Regis hotel in Bangkok, Sony’s interne netwerk, een kraak die een schat aan zeer vertrouwelijke informatie tot gevolg had. Er is weinig bekend over de hackers en bij wie zij aangesloten zijn. De groep die de verantwoordelijkheid voor de infiltratie opeisde noemt zichzelf de ‘Guardians of Peace’. Terwijl de reden voor de hack onduidelijk blijft, ontving Sony van de hackers naar verluidt een lijst met eisen. Indien Sony hier niet aan tegemoet zou komen, dan zouden de hackers meer informatie vrijgeven. Vooralsnog zijn een aantal zakelijke en persoonlijke stukken informatie naar de media gelekt via de website Pastebin, waarop anoniem informatie geplaatst kan worden.

Hackers breken in bij Sony systemen

De informatie die de hackers tegenkwamen bestond uit gevoelige informatie over de winstgevendheid van films uit 2013, evenals de financiële en salarisinformatie van een aantal executives en persoonlijke informatie van zo’n 6.000 Sony-medewerkers. Onder de gestolen informatie bevonden zich ook documenten van secundaire bedrijven, waaronder een interne audit van Deloitte uit 2005, over de salarisstructuur binnen het Big 4 kantoor.

Aan het licht gebracht
De informatie over Deloitte was ogenschijnlijk opgeslagen op de computer van een ex-Deloitte HR-medewerkers, die nu voor Sony werkt. Eén van de documenten betreft een spreadsheet die het inkomen van 31.124 Amerikaanse Deloitte medewerkers bevat. Hoewel er geen namen op de spreadsheet staat, bevat de informatie het gehele spectrum van inkomens, van junior- tot de hoogste seniorposities in het bureau – wat een plaatje schetst van Deloitte’s basale salarisstructuur in 2005.

Salaris per Geslacht bij Deloitte

The Fusion interpoleerde de data om de verschillen tussen vrouwelijke en mannelijke salarisvoorwaarden te identificeren. De grafiek met resultaten toont de gemiddelde verschillen in salaris tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers binnen de verschillende business units helder in de spreadsheet. Uit een fijnere microanalyse van het salaris van meer dan 1.000 directeuren bij Deloitte, concludeert The Fusion dat “de top 10 hoogste verdieners allemaal mannen zijn, evenals 22 uit de top 25, 43 uit de top 50, en 85 uit de top 100.” De data lijken aan te tonen dat in de topsalarissen mannen 25% meer verdienen dan vrouwen, en het niveau van salarisdiscrepantie groter lijkt te worden bij het stijgen in rang.

The Fusion stelt dat de spreadsheet onderdeel uitmaakt van een groter rapport over diversiteit binnen 251 interne groepen bij Deloitte VS. Uit een PowerPoint, die ook door hackers werd gevonden en vrijgegeven, bleek uit de regressie van de spreadsheetinformatie dat Deloitte daaruit een aantal conclusies maakte over hun inspanningen om een bedrijfsbreed diversiteits- en gelijkheidsbeleid in te voeren. “Binnen de 251 regressies, waar we keken naar alle mogelijke variabelen die het salaris konden voorspellen, bevonden zich 58 groepen waar salaris door ras of geslacht voorspeld kon worden”, zegt het document. “Bij 34 van de 58 regressies fungeerde ras of geslacht als een voorspeller op discriminerende wijze. Sommige hiervan waren significanter dan andere. Van de 34 significante regressies waren er 18 problematisch op basis van zowel regressies als t-testen. Naar deze 18 groepen is zeer zorgvuldig gekeken om passende aanbevelingen te maken.”

Deloitte algemeen

Sindsdien verbeterd
Belangrijk om bij stil te staan is dat de data uit de spreadsheets uit 2005 stammen. Sindsdien heeft het bureau hard gewerkt om diversiteit en gelijke salarissen op basis van geslacht en ras te verbeteren, en volgens diverse rankings die jaarlijks uitgegeven worden hierover kan het bureau zichzelf tegenwoordig een sterke presteerder in het veld noemen. Enkele maanden geleden werd Deloitte tot een van de beste management consultancy werkgevers van 2014 benoemd, en eerder dit jaar verwierf de zakelijke dienstverlener de #1 plek binnen DiversityInc’s ‘Top 10 List for Global Diversity’.

In een reactie op de vrijgegeven informatie zegt Jonathan Gandal, een woordvoerder van Deloitte: “We hebben verslaglegging gezien van naar verluidt 9 jaar oude Deloitte-data uit een niet-Deloitte systeem. We bevestigen de waarheidsgetrouwheid van deze informatie momenteel niet. Deloitte wordt al lang gezien als een leider voor zijn inzet voor salarisgelijkheid en alle vormen van inclusie.”