Het onderscheidende vermogen van Protiviti Nederland

09 februari 2015 Consultancy.nl
Profiel

Sinds de oprichting in 2002 is Protiviti uitgegroeid tot een van ’s werelds grootste onafhankelijke consultancybureaus gespecialiseerd in Governance, Risk en Compliance (GRC).

De organisatie heeft momenteel 3.500 werknemers verspreid over 70 kantoren in 20 landen. Ook in Nederland is Protiviti sinds de opening van het Amsterdamse kantoor in 2005 actief. Om meer te weten over het onderscheidende vermogen van het adviesbureau dook Consultancy.nl in de geschiedenis van Protiviti en besprak het met bestuursleden van Protiviti Nederland.

Kantoren-van-Protiviti

Protiviti heeft haar roots liggen in Arthur Andersen (destijds een van de Big 5 wereldwijde accounting- en consulting organisaties). Nadat Arthur Andersen als gevolg van de Enron affaire in 2002 uit elkaar was gevallen, werden ongeveer 700 medewerkers van Arthur Andersen in de VS, die werkten binnen de internal audit- en business risk consulting praktijken, overgenomen door Robert Half, een van de grootste werving & selectie- en detacheringsbureaus ter wereld. De nieuwe entiteit werd omgedoopt tot Protiviti. Sinds de oprichting maakte de organisatie significante groei door, eerst binnen de VS en daarna geleidelijk door uitbreiding van hun wereldwijde footprint. Anno 2014 telt het consultancybureau 70 kantoren in 20 landen.

Overnames
Het overgrote deel van de groei werd gerealiseerd door organische groei, hoewel door de jaren heen een klein aantal strategische overnames werd doorgevoerd. Zo kocht Protiviti in 2006 de Canadese adviesbedrijven Creative Options (risk management communicatie specialist) en Radius (forensics expert). In hetzelfde jaar werd ook de Amerikaanse branchegenoot P.G. Lewis & Associates, een data forensics bureau, overgenomen. In 2007 werd PENTA Advisory Services overgenomen, een specialist in restructuring en insolvency dienstverlening met drie kantoren in de VS. Twee jaar geleden werd de consultancytak (~20 adviseurs) van het Amerikaanse Arsenal Security Group gekocht, waardoor Protiviti zijn IT security praktijk een impuls wist te geven. En onlangs werd SusQtech gekocht, wederom een Amerikaans adviesbureau met een focus op Microsoft SharePoint technologie.

Protiviti - Managementteam
Het Management Team leden van Protiviti Nederland**. V.l.n.r. Eelco Brouwer (Business Performance Improvement), Jaap Gerkes (Internal Audit), Arne ter Laak (IT Consulting), Owen Strijland (Financial Services), Kim Boxum (HR) en Anneke Wieling (Country Managing Director). Zie de pagina ‘Protiviti Management Team’ voor korte bio’s per MT lid.

Protiviti Nederland
Vanaf 2005 richtte Protiviti zich op uitbreiding in Europa, en na kantooropeningen in Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië was ook Nederland aan de beurt. In januari 2005 werd het het Nederlandse kantoor van Protiviti, opgezet door twee voormalig adviseurs van KPMG. Begin 2011 werd de leiding van het kantoor overgenomen door Anneke Wieling, die ook afkomstig was van KPMG. Onder haar leiding heeft Protiviti zich weten te nestelen tussen de grote namen, en op sommige vlakken mag het zich zelfs marktleider noemen. “We richten ons exclusief op risk consulting en internal audit. Doordat we zelf geen external audit diensten aanbieden zijn we volledig onafhankelijk,” aldus Wieling, over de positionering van Protiviti.

Inmiddels is het Nederlandse kantoor uitgegroeid tot een volwaardig kantoor, dat bijna de gehele dienstenportfolio van Protiviti aanbiedt.“ Wereldwijd opereert Protiviti rondom zes solution areas zoals wij dat noemen, in Nederland zijn we sterk actief op 5 van deze gebieden.” Om daaraan snel toe te voegen: “En waar we de capaciteiten in Nederland niet voorhanden hebben, werken we intensief samen met onze Europese collega’s in bijvoorbeeld Parijs, Frankfurt of Londen. In tegenstelling tot veel concurrenten zijn wij wereldwijd 1 onderneming met één bestuur, en financieel resultaat. Wat betekent dat we voor onze cliënten op zoek gaan naar de beste oplossing wereldwijd, en niet perse gebruik willen maken van de locaal beschikbare consultants. Dit leidt tot samenwerking met echte specialisten en een unieke kijk op oplossingen voor de issues van onze klanten. 


Protiviti - Diensten

Hoewel Protiviti vanwege het beursgenoteerde karakter van Robert Half weinig naar buiten kan brengen over onder meer financiën en FTE’s, is het binnen de markt algemeen bekend dat de organisatie geleidelijk aan een sterke positie binnen de Nederlandse consultancybranche heeft veroverd. Op het gebied van internal audit advisory fungeert haar wereldwijde kennisleiderschap en kennisportal als algemeen lectuur voor tientallen Nederlandse auditors.

Bovendien heeft Protiviti zich sinds 2008 verbonden als kennispartner van het IIA, de grootste beroepsvereniging van internal auditors in ons land. “Onze erfenis ligt in internal audit, op dat vlak hebben we een natuurlijke voorsprong,” zegt Jaap Gerkes, hoofd van de Internal Audit Praktijk in Nederland. Om de bekendheid van Protiviti onder deze doelgroep verder te verstevigen organiseert het IIA, in samenwerking met Protiviti, dit jaar voor het eerst de ‘Internal Audit Innovation Award’. “Een primeur in Nederland, hiermee willen we het internal auditor vak in de schijnwerpers zetten en best practices uitlichten,” aldus Gerkes.

Aanpak
Echter, volgens Wieling is het niet alleen Protiviti’s Global aanpak of het unieke onafhankelijke DNA dat ons onderscheidt van de rest, maar ligt het geheim van het succes in de aanpak, in het “HOE”. “De manier waarop we met vraagstukken van opdrachtgevers benaderen en projecten uitvoeren is in onze optiek uniek. Een belangrijke factor hierin is dat onze medewerkers naast hun consultancy ervaring ook aan de kant van de opdrachtgever hebben gewerkt. Hierdoor weten zij vooral wat een succesvol veranderingstraject kenmerkt, en ook welke valkuilen je moet vermijden. Doordat we allemaal uiteindelijk profiteren van het wereldwijde succes van Protiviti is het mogelijk multifunctionele teams te maken, die het klantbelang het beste dienen en voorkomen we silo denken.

Protiviti - Risk & Business Consulting

Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat we bij de uitvoering van een internal audit  opdracht gebruik maken van consultants die adviseren over optimale procesinrichting, om onze bevindingen kwalitatief te toetsen en om de beste aanbevelingen te kunnen geven. Voor opdrachten in een specifiek werkveld in de dienstverlening aan banken is een quality review door onze collega´s in de UK de standaard, omdat zij daar de meeste expertise in bezitten. En omgekeerd wordt het Nederlandse kantoor betrokken bij alle advisering op financiële procesinrichting of de inrichting van de Protiviti Governance Portal. Wereldwijd maken wij gebruik van dezelfde projectaanpak en Quality Assurance, wat ervoor zorgt dat onze klanten wereldwijd precies weten waar ze aan toe zijn, en met maar 1 team te maken hebben. Dit wordt als zeer verfrissend ervaren.

Ambities
Vooruitkijkend zijn de ambities van Protiviti helder. “We willen in Nederland doorgroeien en bekend staan als de expert binnen ons domein. Daarbij ligt de focus niet uitsluitend op kwantitatieve groei, maar ook op kwalitatieve groei in onze dienstverlening en de professionaliteit van onze interne organisatie,” sluit Wieling af.