Serious game Hartslag gelanceerd voor ziekenhuizen

05 november 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Na maandenlang aan de serious game Hartslag gewerkt te hebben - met als gevolg een goed ontvangen pilot bij CQT Zorg & Gezondheid (waarvan Q-Consult Zorg onderdeel uitmaakt), waarna de laatste verbeteringen doorgevoerd werden - is het spel gereed om ook in te zetten binnen andere organisaties.

Serious gaming
Serious gaming is een spelvorm dat als doel heeft de deelnemers iets te leren op een relatief luchtige wijze. Door een serious game aan te gaan kunnen de participanten bijvoorbeeld inzicht verwerven in processen of de onderlinge communicatie verbeteren. Ten grondslag hieraan ligt de toetsing van theoretische kennis in de praktijk, waarna de feitelijke kennis geïntegreerd wordt in het handelen. Serious gaming heeft zich in het bedrijfsleven al effectief bewezen bij verandertrajecten, en begint nu ook in de publieke en zorgsector steeds vaker ingezet te worden.

Serious game Hartslag gelanceerd voor ziekenhuizen
 

Hartslag
Om de ziekenhuissector sector te helpen voordeel te halen uit serious gaming besloten advies- en managementbureaus Q-Consult, Casemix en Frisse Blikken eerder dit jaar om zo’n game te ontwikkelen. De ziekenhuizen Meander Medisch Centrum, Laurentius Ziekenhuis en Elkerliek Ziekenhuis traden hierbij op als ontwikkelpartners, naast het farmaceutische bedrijf Janssen Pharmaceuticals. Zij ontwikkelden samen de serious game Hartslag, een fictief spel voor zorgmanagers, medische specialisten en andere zorgverleners en –medewerkers. In het spel staat het ziekenhuis onder grote druk vanwege nieuwe regels, mondige patiënten en de groeiende macht van zorgverzekeraars. Aan de spelers van Hartslag om het ziekenhuis binnen de veranderingen in de zorgmarkt toch optimaal te laten draaien. Volgens de makers de eerste serious game die de volledige complexiteit van een ziekenhuis simuleert, van de consequenties van marktwerking, wet- en regelgeving, de noodzaak tot doelmatig werken en de actuele activiteiten binnen de dagelijkse operaties van een ziekenhuis. Een potje duurt 5 tot 7 uur, en vindt plaats onder begeleiding van een consultant van Q-Consult. 

Ontvangst Hartslag
Op 18 september werd de generale repetitie van Hartslag onder de ontwikkelpartners gehouden. Naar tevredenheid: “Je merkt ineens hoeveel invloed jouw handelen heeft op het werk van een ander. Het is zo belangrijk om van je eilandje af te komen en in gesprek te gaan met andere afdelingen”, vertelt een deelnemer. De deelnemers aan het spel zaten direct in hun rol en gingen gelijk aan de slag met de te verrichte werkzaamheden. Het spel bood inzicht in de dagelijkse praktijk binnen ziekenhuizen: “Door de kleine setting waarin een groot ziekenhuis is nagebootst, worden problemen en aandachtspunten explicieter dan in de realiteit. Dit geeft nieuwe inzichten, wat ontzettend waardevol is.”

Inmiddels heeft een aantal ziekenhuizen aangegeven Hartslag in te willen zetten binnen hun management development programma, om zo aan te sluiten bij ontwikkeldoelen voor leiderschap en de organisatie. Voor degenen die nog niet overtuigd zijn: op 20 november kan er deelgenomen worden aan de serious game Hartslag tijdens het Serious Game Event op het kantoor van Frisse Blikken.