Accenture & Alcatel Lucent lanceren joint business unit

14 november 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Consultancy- en technologiegigant Accenture gaat samen met Alcatel-Lucent een joint venture lanceren dat als doel heeft communications service providers (CSPs) en grote ondernemingen te helpen met het efficiënt beheren van hun operaties.

Tegen de achtergrond van de snel groeiende vraag voor communicatiediensten – zoals breedband, draadloze mobiele netwerken en IT-netwerken – worden telecomoperators en andere ondernemingen in de communicatiesector geconfronteerd met grote uitdagingen voor hun business. Aan de ene kant moeten ze kunnen blijven voldoen aan de vraag en technologische ontwikkelingen, wat de complexiteit en kosten opvoert, terwijl ze aan de andere kant tegelijkertijd hun potentieel dienen te monetariseren, voornamelijk op het gebied van data, om een duurzaam bedrijfsmodel te kunnen hanteren.

In de praktijk worstelen CSPs met beide gebieden, en als gevolg daarvan zijn de efficiëntie en uiteindelijke financiële prestaties in de sector onder druk komen te staan. Een recent onderzoek van Roland Berger bijvoorbeeld toont dat sinds 2008 de omzet van de Europese telecommarkt is gedaald van €372,56 miljard in 2007 naar €323,90 miljard momenteel, terwijl de winstgevendheid nog verder onder druk staat.

Om CSPs te helpen de prestaties van hun bedrijfsvoering te verbeteren hebben Accenture en Alcatel-Lucent een strategische alliantie gevormd en een nieuw geformeerde ‘Accenture Alcatel-Lucent Business Group’ gelanceerd, die operators moet helpen met “het beter managen van de stijgende kosten en de toenemende dataconsumptie.” Het dienstenportfolio zal gecentreerd worden rondom Alcatel-Lucent’s IP netwerk softwareplatforms, en Accenture zal op zijn beurt het portfolio complementeren met zijn consultancy, systemenintegratie en transformatiediensten. De belangrijkste diensten omvatten customer care, beheer van IP netwerken, mobiele oplossingen en het verbeteren van de digitale klantervaringen van klanten.

Daarnaast hebben de partners hun directe zakenrelatie verstevigd. Vanaf heden fungeert Accenture als de voorkeursleverancier van Alcatel-Lucent op het gebied van software- en netwerkintegratiediensten, en andersom zal Alcatel-Lucent de technologieprovider van voorkeur zijn voor Accenture’s customer care en ‘small cell’ oplossingen. Zij zullen ook gezamenlijke innovatieprojecten aangaan, bijvoorbeeld op het gebied van draadloze netwerkoplossingen.

“Klanten en bedrijven verwachten dat elk netwerk waar zij op zitten diensten aanbiedt die meerdere apparaten ondersteunt, gecombineerd met snelle, betrouwbare toegang”, zegt Michel Combes, CEO bij Alcatel-Lucent. “Onze samenwerking met Accenture is van strategisch belang voor het realiseren van onze groeidoelstellingen.” Pierre Nanterme, wereldwijde CEO van Accenture voegt hieraan toe: “De samenwerking met Acatel-Lucent is in lijn met onze strategie om werkzaam te zijn in het hart van het digitale ecosysteem.”

Philips
Onlangs ging Accenture ook een samenwerking aan met de Nederlandse multinational Philips, met een focus op de joint ontwikkeling van oplossingen voor de gezondheidssector. Twee diensten zijn sindsdien 'geprototypeerd' – een op Google Glass gebaseerde ‘wearable’ voor specialistische doctoren en een technologie die ALS patiënten helpt hun apparaten te controleren middels stem- en oogcommando’s.