Philips en Accenture innovatie helpt ALS patiënten

12 augustus 2014 Consultancy.nl

Philips en Accenture hebben een proof of concept applicatie ontwikkeld die ALS patiënten helpt hun apparaten door middel van gedachten te controleren, en het gebruik van stem- en oogcommando’s. Indien het een succes blijkt zou het potentieel een grote impact kunnen hebben op het welzijn van ALS patiënten.

De ziekte amyotrophic lateral sclerosis (ALS) veroorzaakt een gradueel verlies van vrijwillige controle over spieren en kan leiden tot een volledige verlamming zonder dat andere hersenfuncties verloren gaan. Om ALS patiënten, en anderen met gelimiteerde spier- en spraakfunctie, te helpen een grotere controle over hun leven en omgeving te verkrijgen, hebben Accenture en Philips Healthcare proof of concept software ontwikkeld die het mogelijk maakt om apparaten te controleren door het gebruik van brein-, stem- en oogcommando’s.

Hoe het werkt
De prototype software werkt als volgt: patiënten krijgen een draagbare display, waarin sensoren zijn geïnstalleerd. Deze sensoren kunnen – met behulp van een op maat gemaakte applicatie en software (bekend als ‘Emotiv Insight Brainware’) – EEG hersengolven scannen om de gedachten, gevoelens en expressies van de drager op te sporen. Door vervolgens de informatie van de hersengolven met Philips apparaten te linken, zoals de Philips Hue verlichting of SmartTV, kunnen dragers door middel van hun gedachten de apparaten controleren. Tevens kunnen patiënten, door de hersengolven naar een speciale tabletapplicatie over te brengen, ook deze producten controleren door middel van stem- en oogcommando’s. “Deze proof of concept toont het potentieel van draagbare technologie op een krachtige, nieuwe wijze – door het helpen van mensen met ernstige ziektes en mobiliteitsproblematiek om weer controle over hun leven te krijgen door middel van digitale innovatie,” zegt Paul Daugherty, Accenture’s Chief Technology Officer.

Partnership Accenture en Philips
De Emotiv Insight Brainware software en de draagbare display zijn ontwikkeld door Accenture’s Technology Labs in San Jose (Californië) en Philips’ Digital Accelerator Lab, een afdeling die gevestigd is in Nederland en ernaar streeft ideeën om te zetten in innovaties. De displays gebruikersinterface is door Fjord gecreëerd, een design consultancybedrijf dat vorig jaar door Accenture gekocht werd en tegenwoordig onderdeel is van Accenture Interactive.

Het is niet de eerste keer dat de twee bedrijven samengekomen zijn om een innovatie te co-creëren. Vorig jaar werden plannen bekend gemaakt om een wearable te maken voor specialisten in een ziekenhuis, met als doel om de kwaliteit en efficiency van operaties te verbeteren. In de toekomst zullen waarschijnlijk vaker dergelijke partnerships ontstaan, erkent Jeroen Tas, CEO Healthcare Informatics Solutions en Services bij Philips. “Philips zal doorgaan samen te werken met innovatieve technologiebedrijven zoals Accenture, om nieuwe draagbare en sensoroplossingen te ontdekken die de levens van mensen kunnen veranderen, en een gezondere toekomst kunnen creëren.”

Nieuws

Meer nieuws over