BearingPoint sluit partnership met Grupo ASSA

21 augustus 2014 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

BearingPoint heeft een strategische alliantie gesloten met Grupo ASSA, een advisory branchegenoot in Latijns-Amerika. Als onderdeel van de deal zullen zij hun infrastructuur en resources delen, waardoor de partners verwachten beter aan de internationale behoeftes van hun klanten kunnen voldoen in de respectievelijke regio’s.

BearingPoint is een management- en technologie consultancybureau dat gevestigd is in Europa en sinds kort ook in het Midden-Oosten*. Daarnaast is het bureau sinds juli vorig jaar ook actief in Shanghai, China. Sinds zijn management buy-out in 2009 groeit het adviesbureau – dat zijn roots heeft in KPMG Consulting**  sterk, tot grofweg 3.350 werknemers in 32 kantoren in 20 landen. Om de groeiende globale behoeftes van hun klanten tegemoet te komen, heeft het bedrijf de afgelopen jaar een ‘alliantie’- strategie gevolgd om de grote markten buiten Europa te beslaan. In Noord-Amerika werkt BearingPoint met West Monroe Partners, Azië wordt gedekt middels een partnership met Abeam Consulting en afgelopen jaar werd een alliantie aangegaan met ARETE Consulting, een Turks bedrijf met aanwezigheid in het Midden-Oosten.

Bearingpoint WestMonroe Abeam Arete gA

Latijns-Amerika
In Latijns-Amerika had BearingPoint tot op heden nog relatief weinig dekking en miste fysieke aanwezigheid. Het bedrijf heeft daarom de afgelopen maanden actief gezocht naar passende partners, met Grupo ASSA als resultaat.

In 1992 opgericht is Grupo ASSA uitgegroeid tot een van de leidende adviesbureaus in Latijns-Amerika, met meer dan 1.400 werknemers over het continent verspreid. “Het uitbreiden van ons globale bereik om klanten wereldwijd te bedienen is een van de belangrijkste elementen van de strategie van ons bedrijf," legt Peter Mockler uit, Managing Partner bij BearingPoint. “Latijns-Amerika is een strategisch belangrijke markt voor ons en Grupo ASSA is de ideale partner in deze regio aangezien onze diensten en klantbestanden elkaar aanvullen op de best mogelijke manier. Gruppo ASSA heeft een uitstekend track record in het bedienen van klanten binnen relevante industriesegmenten en heeft bovendien substantiële internationale ervaring in het werken met Europese organisaties. Onze internationale klanten die actief zijn, of willen zijn, in de Latijns-Amerikaanse regio zullen zeer waarschijnlijk profiteren van deze alliantie.”

De alliantie impliceert dat BearingPoint en Grupo ASSA zich zullen blijven richten op hun lokale markten, maar wanneer nodig (bijv. een BearingPoint multinationale klant in de UK vraagt om projectondersteuning binnen een Argentijnse business unit) zullen zij samenwerken bij projecten. De partnership richt zich niet alleen op levering – het omvat de volledige advieswaardeketen, van pre-sales tot gezamenlijke marketinginspanningen en het delen van best practices.

Volgens Claudio Della Penna, Chief Services Officer bij Grupo ASSA, biedt de combinatie beide bedrijven de mogelijkheid om hun dienstverlening te verbeteren naar klanten. “De alliantie biedt extra diensten aan onze internationale klanten. Zij hebben nu toegang tot topconsultants en -middelen over de hele wereld en kunnen hulp krijgen van wereldwijde ‘centres of excellence’ in vrijwel alle industrieën. Onze gezamenlijke klanten zullen de kracht van een gelijkgestemd netwerk ervaren terwijl zij de voordelen van het hebben van één contactpunt en de persoonlijke aandacht van een klantenpartner behouden.”

Peter Mockler - Claudio Della Penna - BearingPoint

* BearingPoint opende in mei kantoren in Dubai en Abu Dhabi.

** In 1997 werd KPMG Consulting een afgescheiden business unit van KPMG en drie jaar later splitste het formeel van zijn accountancy- en audit tegenhanger. Na een beursgang in 2001 werd het bedrijf gerebrand naar BearingPoint (juridisch werd het bureau verplicht om ‘KPMG’ uit zijn naam te halen). In die tijd was het met zo’n 17.000 werknemers en operaties in meer dan 60 landen één van ’s werelds grootte leveranciers van management- en technologie adviesdiensten. Na een aantal slechte jaren, werd BearingPoint in 2009 gedwongen hun faillissement aan te vragen, voornamelijk door slechte financiële resultaten in Noord-Amerika. Diverse wereldwijde units werden weggekaapt door concurrenten (bijv. Deloitte en PwC). De Europese praktijk echter, die sterke resultaten liet zien – vervolgde zijn operaties als BearingPoint na een management buyout.