Bureaus helpen Ghana met waarschuwingssystemen

19 augustus 2014 Consultancy.nl

Royal HaskoningDHV en HKV zijn door het United Nations Development Programme ingeschakeld om vroegtijdige waarschuwingssystemen bij rampen voor Ghana te ontwikkelen. Het project, dat naar verwachting in 2015 zal worden afgerond, zal worden uitgevoerd door de Ghanese National Disaster Management Organisation en worden gefinancierd door de Noorse regering.

Ieder jaar worden duizenden mensen in Ghana bedreigd door natuurrampen, zoals overstromingen en droogte. Zo veroorzaakte in 2010 zware regenval enorme overstromingen die tientallen mensen het leven kostten, meer dan 700.000 mensen dakloos maakten en schade ter waarde van miljoenen dollars veroorzaakten. Om de kwetsbaarheid van het land voor extreme klimaatgebeurtenissen te verkleinen, heeft het United Nations Development Programme (UNDP) een vroegtijdig waarschuwingsproject opgezet. “We helpen de Ghanese regering het land klimaatbestendiger te maken, zodat overstromingen en droogte minder mensenlevens eisen en de schade wordt beperkt,” zegt Rene da Silva, UNDP’s Deputy Country Director in Ghana.

Water Afrika

Vroegtijdig waarschuwingsproject
Het vroegtijdige waarschuwingsproject zal bestaan uit de inzet van de modernste technologie om gevaarlijke klimaatgebeurtenissen te voorspellen. Deze voorspellingen geven de autoriteiten meer tijd om actie te ondernemen, en daarmee levens te redden en de sociale en economische schade door de overstromingen en droogte te beperken. Het UNDP-project richt zich op 9 districten, waaronder de bestuurlijke districten van Accra, Kumasi en Cape Coast en de stad van Techiman, waar in totaal miljoenen Ghanezen wonen.

Ramp risico en vroegtijdige waarschuwingssystemen
UNDP heeft Royal HaskoningDHV, een internationaal adviserend ingenieurs- en projectmanagementbureau, en HKV, een Nederlands adviesbureau dat gespecialiseerd is in water en veiligheid, gekozen om diensten te leveren voor de ontwikkeling van vroegtijdige waarschuwingssystemen voor dreigende natuurrampen in Ghana. Beide adviesbureaus hebben ervaring met systemen voor vroegtijdige waarschuwing. “De keuze is op ons team gevallen vanwege onze deskundigheid op dit gebied en onze lokale kennis en aanwezigheid,” zegt Willem Kroonen, Royal HaskoningDHV Senior Projectmanager.

Het consortium zal de huidige situatie en toekomstige scenario’s beoordelen, rekening houdend met klimaatverandering en autonome ontwikkelingen, en een masterplan voor de vroegtijdige waarschuwingssystemen ontwikkelen. Daarnaast zullen zij inventariseren wat er nodig is op het gebied van data, kennis en structuren. Het plan zal de regenval voorspelling combineren met model simulaties en geografische informatie zodat het mogelijk is om regionaal gerichte voorspellingen te doen. Het UNDP-project zal ook internationale initiatieven voor het voorspellen van droogte bekijken en de regionale kwetsbaarheid voor droogte onderzoeken om tijdige waarschuwingen te kunnen verstrekken voor klimaatevenementen die de voedselvoorziening van grote delen van Ghana kunnen bedreigen. Capaciteitsopbouw en kennisoverdracht zullen een integraal onderdeel van het project zijn.

NADMO - Afrika

Lokale expertise
De twee bedrijven zullen samenwerken met non-profit ontwikkelingsorganisatie SNV Ghana en lokale deskundigen. Samen met de Project Management Unit van CREW (Community Resilience through Early Warning) in Ghana zullen zij onderzoeken hoe groot het risico op natuurrampen is op nationaal niveau en voor de genoemde steden en districten. Het project, dat naar verwachting zal worden afgerond in augustus 2015, is gefinancierd door de Noorse regering en zal worden uitgevoerd door de Ghanese National Disaster Management Organisation (NADMO).

Dit is de tweede keer in een korte tijdspanne dat een consortium van adviesbureaus is ingehuurd om Ghana te helpen bij een project dat mogelijk duizenden mensenlevens kan redden. Eerder deze maand, werden de adviesbureaus Witteveen + Bos en Berenschot, en de niet-gouvernementele gezondheidsorganisatie Simavi ingehuurd om het Ghana-Nederlandse WASH programma te voorzien van technische assistentie.

Nieuws

Meer nieuws over