First Consulting zet Mendix App Platform neer bij NLE

14 augustus 2014 Consultancy.nl 5 min. leestijd

De Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) heeft in juni 2014 een nieuwe core applicatie voor klantprocessen in gebruik genomen gebaseerd op het Mendix App Platform. First Consulting heeft de implementatie van het App Platform verzorgd. Dagelijks maken ongeveer 200 medewerkers gebruik van het nieuwe systeem om klantgegevens op te zoeken, klantcontacten te registreren en front- en backofficeprocessen te starten. NLE heeft door de implementatie van het Mendix App Platform tegen relatief lage kosten een enorme verbetering in IT-flexibiliteit en innovatiesnelheid kunnen bereiken.

Achtergrond
Eind 2013 heeft NLE de strategische keuze gemaakt om haar versnipperde IT-landschap te rationaliseren. Doordat het IT-landschap uit veel losse pakketten bestond (SAP IS-U, diverse .Net applicaties, een maatwerk .Net self service portaal en Morphis Process Runner als BPM-tool), waren de flexibiliteit en innovatiesnelheid beperkt. Bij het oriënteren op een flexibele lange termijn oplossing kwam NLE het Mendix App Platform tegen. Mendix is een Applicatie Delivery Platform waarmee schaalbare webapplicaties zeer snel kunnen worden gemodelleerd (in vergelijking tot het traditionele programmeren). Daarbij is de integratie met back-end systemen zoals SAP, Oracle en andere service-oriented systemen eenvoudig. Dit maakt het Mendix App Platform bij uitstek geschikt om portalen in te ontwikkelen, maar ook om flexibele procesautomatisering op te zetten en BPM systemen te vervangen of aan te vullen.

Implementatiepartner
Mendix focust zich volledig op het doorontwikkelen van het Mendix App Platform. Business implementaties van het Mendix App Platform worden verricht door Mendix implementatiepartners. NLE heeft gekozen voor First Consulting als implementatiepartner. Deze keuze kwam voort uit het vertrouwen in de ervaring van First Consulting met het verbeteren en het (technisch) realiseren van processen in grootschalige billing en customer care omgevingen. First Consulting biedt daarnaast een grote groep getrainde Mendix Consultants en heeft uitgebreide kennis van de energiesector.

First Consulting - Mendix App Platform

Oplossing - Apps met generiek procesmodel
De visie op het gewenste IT-landschap binnen NLE beschrijft SAP IS-U als hoogwaardige stabiele basis, aangevuld met een krachtig en flexibel Mendix App Platform dat o.a. als servicelaag wordt ingezet. Alle frontoffice-, backoffice- en klantprocessen lopen primair via het Mendix App Platform. First Consulting heeft daartoe verschillende applicaties gemodelleerd. In de ProcessenApp zijn alle processen gedefinieerd en is de afhandeling van deze processen geregeld. In de app is ook een klantcockpit opgenomen, zodat medewerkers van NLE snel klantinformatie kunnen raadplegen en wijzigen. De ProcessenApp is gekoppeld aan twee portalen voor klanten en leveranciers. Al deze applicaties communiceren met een IntegratieApp die gekoppeld is aan de interne datalaag, SAP, een e-mail- en brievenserviceprovider en andere partijen.

Realisatie - Tijd, team en klant
In slechts zeven weken tijd is een self-service portaal voor klanten gerealiseerd en in slechts vijf maanden tijd is een platform neergezet voor alle klant- en medewerkersprocessen. Deze ontwikkel-tijden zijn in vergelijking tot een .Net of Java ontwikkeling ongekend laag. Vanuit First Consulting hebben zeven Mendix-ontwikkelaars het uitwerken van specificaties en processen en het modelleren in Mendix voor hun rekening genomen. Hiernaast is ook expertise ingezet van Bizzomate en Mendix Expert Services. Gedurende het project zijn steeds meer NLE medewerkers betrokken en getraind in Mendix. NLE is door deze aanpak nu zelf in staat om de Mendix Apps te beheren en nieuwe functionaliteit te ontwikkelen. First Consulting blijft nog betrokken om grote nieuwe functionaliteiten voor klanten en partners te realiseren. 

Resultaat
Met het Mendix App Platform heeft NLE een zeer krachtige laag in haar IT-landschap neergezet, waardoor de IT-flexibiliteit sterk is verbeterd. NLE heeft nu één multichannel front-end bovenop SAP waarvan klanten, sales partners en medewerkers gebruik maken. Gedurende de komende maanden worden de applicaties verder verbeterd. Parallel hieraan zet NLE Mendix in om verder te innoveren en producten als de innovatieve thermostaat en nieuwe telecomdiensten te integreren in het platform. Dit alles tegen een fractie van de tijd en kosten van de oude, meer versnipperde, architectuur. 

First Consulting - Tactical consulting

Visie van First Consulting op Business IT
De IT-visie van NLE sluit naadloos aan op die van First Consulting en Mendix; met een flexibele laag in het Mendix App platform is het mogelijk om tegen beperkte IT-kosten tegemoet te komen aan de steeds hogere IT-eisen van klanten, medewerkers, toezichthouders en aandeelhouders. De flexibele laag wordt in veel gevallen gebouwd op een rigide systeem als SAP of Oracle. Flexibiliteit en snelheid zijn echter geen kernwoorden die horen bij dergelijke systemen. Deze eigenschappen zijn uitstekend te realiseren met een aanvullende servicelaag. First Consulting is ervan overtuigd dat agility en innovatie hierdoor veel beter en tegen lagere kosten gerealiseerd kunnen worden.

De implementatie van het Mendix platform binnen NLE is een voorbeeld van een project dat First Consulting uit heeft gevoerd binnen het domein ‘Business IT’. Klik hier om te zien welke diensten First Consulting nog meer levert.