Magnus: Belangrijkste updates van SAP BPC 10.1

24 juli 2014 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel

Alweer de vierde versie van SAP Business Planning & Consolidation maakt zijn opwachting. Na de introductie in 2009 van de eerste 7.0 versie, volgden al snel 7.5 en 10.0. Eind 2013 ging versie 10.1 in ramp-up. En deze versie is nu beschikbaar. In tegenstelling tot de 10.0 versie waren er ditmaal helaas geen Nederlandse deelnemers aan het ramp-up programma. In deze blog presenteert Vincent Beumer, Director Analytics bij Magnus, een overzicht van de belangrijkste veranderingen. 

Om te beginnen is het goed om te vermelden dat 10.1 niet meer in de twee smaken (Microsoft en NetWeaver) zal worden uitgebracht. De weg is nu volledig ingeslagen richting Netweaver. Mijn verwachting is dat straks HANA als alternatief voor Microsoft SQL zal worden geboden. Dat is voor de 10.1 versie echter nog niet het geval.

Wat zijn de veranderingen in 10.1 ten opzichte van de 10.0
Allereerst een compleet herbouwde web front-end. De Adobe Flex schermen, nog nieuw in 10.0, zijn nu al opnieuw gebouwd in HTML5 onder het SAP UI5 programma waar alle user interfaces worden gebouwd met HTML5 technologie. As voornaamste voordeel heeft dit, dat SAP BPC nu kan worden gebruikt op iPads en iPhones, welke geen Flash ondersteunen. Meer SAPUI5 kun je hier vinden. Bijkomend voordeel is dat de web front-end is ontwikkeld op dezelfde manier als alle andere SAP producten, zoals ook de Fiori apps worden ontwikkeld. Hierdoor krijgen alle SAP applicaties hetzelfde uiterlijk, waardoor gebruikers intuïtief hun weg weten te vinden

SAP BPC

Een andere belangrijke verandering is de introductie van het “Embedded Planning Model”. Het Embedded Planning Model stamt af van SAP Integrated Planning (IP). Een SAP product dat al enkele jaren bestaat en de opvolger is van het eerste serieuze SAP Business Planning product. 

Standaard model versus Embedded Model
Het grote verschil tussen het Standard (classic BPC) en het Embedded model in 10.1 zit in de positionering binnen de organisatie en de vrijheid en flexibiliteit van het gebruik ervan. Het Standard Model is de oplossing die (grotendeels) gebouwd en beheerd moet kunnen worden door de eindgebruiker. Bij het Standard model heeft de gebruiker zelf de vrijheid om stamgegevens aan te maken om op te plannen, of zelfs een eigen planning-specifieke dimensie te kunnen onderhouden. Het Embedded Model ligt veel dichter tegen het Enterprise Datawarehouse (BW) aan en moet strikter voldoen aan de architectuur afspraken en master-data management regels die daarvoor zijn opgesteld. Wanneer er gecompliceerde allocaties en calculaties gedaan moeten worden bij hoge datavolumes is de inzet van een Embedded model snel aan te bevelen. In de afgelopen jaren heeft SAP veel gedaan om een groot deel van de planningsfuncties in IP onder te brengen in HANA, zodat de kracht van InMemory wordt aangesproken. Dit heeft geresulteerd in de zogenaamde Planning Application Kit (PAK). Ik verwacht dan ook dat gebruikers van het Embedded Model eerder gebruik kunnen maken van de rekenkracht van HANA.

Voor het Standard Model zijn ook wel stappen gezet richting InMemory technology, maar omdat de complexiteit daar vaker ligt bij de flexibiliteit van de eindgebruiker en in het opstellen van gebruiksvriendelijke templates komt de HANA rekenkracht nog niet optimaal tot zijn recht. 

Background concept wordcloud illustration of business intelligence - Magnus

Integratie
Beide modellen zijn te benaderen via dezelfde EPM Add-in en op dat niveau is de data ook te combineren. Verwacht echter nog geen volledige integratie op administratief niveau. Dit zal snel komen, maar is nu nog niet het geval. Onder de motorkap zijn het nog verschillende modellen die een eigen aanpak en beheer vereisen. Zo zullen planningsfuncties voor het Embedded Model nog moeten worden aangemaakt binnen de SAP BW omgeving. De beide modellen bieden op dit moment vooral aanvullende functionaliteit ten opzichte van elkaar en kunnen worden ingezet voor verschillende doeleinden.

Hoe kan mijn business hiervan profiteren?
Met name de introductie van het Embedded Model biedt mogelijkheden. Zo is de mogelijkheid om complexe Sales & Operations Planning onder te brengen in SAP BPC een stuk dichterbij gekomen. Waar SAP BPC van origine een volledig financieel georiënteerd product is, is het Embedded Model open om toe te spitsen op elk willekeurig planproces (met name ook de niet-financiële planprocessen). Voordelen zijn vooral te vinden in het calculeren over grote datavolumes (zowel stamgegevens als transactiegegevens). Denk hierbij aan complexe operational and commercial planning, rolling forecasts, driver based planning, real-time financial planning en scenario-planning.

Voorlopige conclusie
De introductie van SAP BPC 10.1 biedt nog meer mogelijkheden om het planningsproces te ondersteunen. Waar ik het niet zou aanraden om zeer complexe calculaties en allocaties, non-financiële planning (zoals S&OP) en grote datavolumes onder te brengen in het Standard Model, kan daar gebruik gemaakt gaan worden van het Embedded Model, waarbij de HANA rekenkracht kan worden aangesproken. Deze versie biedt dus veel nog veel meer mogelijkheden dan er al waren binnen BPC zoals we dat al kenden. Zeer belangrijk is nu om voorafgaand aan een project de juiste keuzes qua model te maken. Mijn advies: Laat je goed adviseren over de (on)-mogelijkheden.

SAP Business Planning & Consolidation versie 10.1

Een aantal technische wetenswaardigheden en vereisten:
- SAP NetWeaver BW 7.4 SP05 draaiend op HANA of elk willekeurig andere database
- Daarnaast is SAP UI5 1.16 vereist
- SAP EPM Add-in vanaf SP16
- MS Office 2003 tot 2013
- Windows XP tot Windows 8
- HANA (voor Embedded Models)

Een artikel van Vincent Beumer, Director Analytics bij Magnus en sinds 2009 non-stop actief in SAP Business Planning & Consolidation projecten.