Geldvoorelkaar.nl kiest Baker Tilly Berk als partner

22 juli 2014 Consultancy.nl

De Corporate Finance afdeling van Baker Tilly Berk heeft zich begin deze maand aangesloten als partner bij crowdfundingplatform Geldvoorelkaar.nl. Door de samenwerking kunnen ondernemers die gebruik maken van Geldvoorelkaar.nl op een laagdrempelige manier een beroep doen op de expertise van het accountants- en advieskantoor.

Crowdfunding neemt vlucht
Crowdfunding is een wijze van financieren waarbij een grote groep mensen (‘crowd’) individueel investeert. Samen levert dit een bedrag op waarmee een project gefinancierd kan worden.

Sinds het uitbreken van de crisis zijn traditionele verstrekkers van kredieten – met name banken – terughoudender geworden in het financieren van projecten, mede gezien de risiso’s die zij lopen. Daarom maakt allereerst de laagdrempeligheid van crowdfunding – veel investeerders die elk een fractie van het doelbedrag inleggen (dus weinig risico per deelnemer) – de financieringsmethode geliefd. Ook het feit dat iedere deelnemer als ambassadeur van het te financieren project kan optreden maakt van crowdfunding een aantrekkelijk alternatief. Iedere investeerder levert (direct of indirect) marketingexposure op voor het project.

Douw en Koren- De markt is meer dan verdubbeld in 2013 grafiek

Als gevolg van deze en overige ‘voordelen’ neemt crowdfunding de afgelopen tijd steeds meer een vlucht binnen het financieringslandschap. Zo becijferde consultancybureau Douw en Koren begin dit jaar dat in vergelijking met 2011 – toen werd €2,5 miljoen aan financiering gerealiseerd – dit bedrag in 2013 explosief was gestegen naar meer dan 32 miljoen. En vorige maand nog bracht KplusV een whitepaper uit getiteld: ‘Gemeente: hoe zet je crowdfunding succesvol in?’ aangezien ook gemeenten steeds meer interesse krijgen in crowdfunding.

Geldvoorelkaar.nl
Tegen de groeiende behoefte aan crowdfunding besloten aantal jaar geleden twee oud bankdirecteuren, Martijn van Schelven en Edwin Adams, om in de crowdfunding markt te stappen, met als resultaat Geldvoorelkaar.nl. Sinds de oprichting zijn er via het platform.nl meer dan 500 crowdfundingleningen tot stand gekomen voor een bedrag van €32 miljoen. Daarmee is Geldvoorelkaar.nl volgens eigen zeggen het meest succesvolle crowdfundingplatform van Nederland. Beide ondernemers werkten in het verleden als directeur / franchisenemer van een vestiging van ING. Geldvoorelkaar.nl is overigens het eerste Nederlandse platform voor crowdfunding dat een vergunning heeft verworven van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Geldvoorelkaar.nl - Baker Tilly Berk

Partnership met Baker Tilly Berk
Naarmate Geldvoorelkaar.nl meer ervaring opdeed met crowdfundinginitiatieven, merkte de organisatie dat aanvragen die via een (externe) intermediair begeleid en ingediend worden veelal een hogere succeskans en bovendien een snellere doorlooptijd hebben. Ook merkte het platform dat er vanuit de ondernemers ook een stijgende behoefte was voor advisering rondom het crowfdfundingtraject. Om hierop in te spelen besloot Geldvoorelkaar.nl om een netwerk van zakelijke adviseurs op te tuigen, waarbij Baker Tilly Berk Corporate Finance nu ook tot behoort. De experts van het adviesbureau ondersteunen bij onder meer het invullen van financieringsbehoeftes, de begeleiding van businesscase ontwikkeling en de uitvoering van het crowdfundingstraject.

Nieuws

Meer nieuws over