BDO: Stille bewindvoering leidt tot hogere waardecreatie

14 juli 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Met een faillissement in zicht doen bedrijven goed aan een stille bewindvoering. Schuldeisers kunnen op een hogere opbrengst van minimaal 10% rekenen. Dat blijkt uit een onderzoek van accountants- en adviesbureau BDO en de Nijmeegse Radboud Universiteit.

Pre-pack
In de afgelopen jaren komt er steeds meer belangstelling voor de zogeheten ‘pre-pack’ constructie. Bedrijven die failliet dreigen te gaan kunnen erover nadenken om voor een stille bewindvoering te kiezen. Hierbij wordt een bewindvoerder ingeschakeld om de doorstart van een bedrijf te bewerkstelligen. In deze fase wordt, zoals de naam al doet vermoeden, nog geen informatie aan de buitenwereld afgegeven. Dit stelt een noodlijdend bedrijf in staat om samen met de ingeschakelde stille bewindvoerder in alle rust te kijken naar hoe het beste verder kan worden gegaan.

Stille bewindvoering

Door hier vooraf de tijd voor te nemen kan de afwikkeling van een faillissement onder controle gehouden worden. Dit zou de kans op een doorstart vergroten, mede dankzij het feit dat de business niet blootgesteld wordt aan onder meer negatieve media invloeden en onzekerheden binnen de markt. De aanpak wint al jaren aan populariteit in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, in de afgelopen periode is er een trend zichtbaar waarbij ook steeds meer Nederlandse concerns kiezen voor de pre-pack methode.

Harde cijfers
Ondanks de stijgende populariteit ontbrak het lange tijd aan harde cijfers omtrent de effectiviteit en waarderealisatie van stille bewindvoering. Dit was in oktober vorig jaar reden voor BDO om een onderzoek te lanceren naar het fenomeen. Samen met Rick Aalbers, Assistent-Professor in Strategy & Innovation aan de Radboud Universiteit Nijmegen, werden 50 recente faillissementen onder de loep genomen. Het onderzoek telde 15 faillissementen waarbij er sprake was van een stille bewindvoering, waaronder Florimext, Marlies Dekkers en Schoenenreus. Financiers, curatoren, adviseurs en kopers werden ondervraagd. Ook banken werden benaderd, zij waren echter terughoudend met het delen van informatie. 

Stille-bewindvoering - meer voordelen dan nadelen

Hoger rendement
De bevindingen tonen aan dat de pre-pack zijn vruchten afwerpt; in vrijwel alle gevallen leidde stille bewindvoering tot meer waardecreatie. Een precies percentage lijkt niet aangegeven te kunnen worden, maar het inschakelen van een stille bewindvoerder leidt tot een hoger rendement van minstens 10%. Een curator gaf zelfs aan 20% tot 30% meer rendement behaald te hebben. In dit geval ging het om een doorstart in tegenstelling tot wanneer de case tot een faillissement geleid had.

Pre-pack heeft dus in de beginselen meer voordelen dan nadelen voor alle betrokkenen, luidt de conclusie. Belangrijke voorwaarde hierbij is dat het proces transparant wordt geleid en dat de stille bewindvoerder een actieve rol speelt in het herstructureringsproces.