BDO Consultants onderzoekt waarde pre-pack fase
BDO Consultants gaat onderzoek doen naar de effecten van stille bewindvoering. Samen met de Radboud Universiteit in Nijmegen gaat het adviesbureau de waarde van het inzetten van een stille bewindvoerder in kaart brengen.
Pre-pack fase
Bij stille bewindvoering werkt de curator, in geval van een naderend faillissement, in alle stilte aan een doorstart. Deze fase wordt ook wel ‘pre-pack’ genoemd. In de afgelopen jaren is de populariteit toegenomen, met name in de VS en de UK. Ook in Nederland komt is er steeds vaker sprake van stille bewindvoering. De rechter-commissaris heeft in de afgelopen maanden zo’n vijftien keer een stille bewindvoerder ingeschakeld, voor organisaties zoals bijvoorbeeld Marlies Dekker, Schoenenreus, Florimext en het Ruwaard van Putten Ziekenhuis.
Het gebruik van pre-pack heeft een aantal voordelen boven een standaard faillissement. Het belangrijkste is dat de afwikkeling van faillissementen gecontroleerder en voorspelbaarder kunnen verlopen. Ook zijn veel analisten van mening dat een pre-pack de kans op een doorstart vergroot, doordat voorbereidingen kunnen worden getroffen terwijl de business niet negatief wordt beïnvloed door de onzekerheid binnen de markt.
Echter, sceptici zijn van mening dat pre-packs ook risico’s met zich meebrengen. Sommigen stellen dat stille bewindvoering gunstig is voor de belangen van zogeheten ‘secured creditors’ ten opzichte van ‘unsecured creditors’. De snelheid en geheimhouding bij zo’n transactie kan leiden tot het sluiten van een deal, waarvan de ‘unsecured creditors’ niks afweten, waardoor zij de kans op een terugbetaling mislopen. Een andere vaak gehoorde klacht is dat dit juist de belangen van het management ten goede komt. Zo kunnen slechte bestuursleden maanden van tevoren een pre-pack voorbereiden, een curator inzetten en vervolgens na faillissement/doorstart meteen weer aan de slag gaan, terwijl het voor investeerders in veel gevallen gunstiger zou zijn om afscheid te nemen van het zittend management.
BDO onderzoek
Voor het onderzoek zal BDO samen met de Radboud Universiteit, aan de hand van 50 failissementen die onlangs plaatsvonden, gericht kijken naar de waarde die gerealiseerd wordt. Bij 15 van deze faillissementen was er sprake van een stille bewindvoering. Het onderzoek zal worden geleid door Louis Noordman, adviseur Business Restructuring van BDO. “Het idee bestaat dat er door het aanwijzen van stille bewindvoerders meer waarde wordt gecreëerd, maar dat is nooit onderzocht in Nederland” zegt Noordman.
De onderzoekers gaan drie groepen interviewen op anonieme basis: de curatoren, de financiers en de kopers van het noodlijdende bedrijf. De eerste bevindingen worden naar verwachting eind dit jaar naar buiten gebracht.
Uitdaging
Een uitdaging in het onderzoek zal het vergelijken zijn van financiële opbrengsten van de pre-pack faillissementen ten opzichte van de opbrengten van een doorstart of standaard faillissement. De benodigde informatie hiervoor is zeer uitgebreid en niet alle banken en financiële partijen geven zulke precaire informatie zomaar uit handen.