Ordina helpt Olympische roeiers met Google Glass app

09 juli 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Nederlandse roeiteam heeft een nieuwe gadget. Een oranje bril waarin een app van Google Glass is verwerkt, die de roeiers helpt om gerichter en efficiënter te trainen. De applicatie is ontwikkeld door ICT-dienstverlener Ordina in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

Samen Duurzaam Innoveren
Het initiatief voor de bril komt van de Nederlandse sportorganisatie NOC*NSF, die als doel heeft om (top)sport in Nederland te bevorderen. Voor hun topsportprogramma schakelde de organisatie Ordina en de faculteit Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit in om een app voor de Google Glass te ontwikkelen. Het project is financieel mogelijk gemaakt door technologiestichting STW.

Het is een vervolg op het InnoSportNL-project RoeiCoachCockpit (RCC), dat tevens door Ordina werd ontwikkeld. Voor dit project werd meetapparatuur ontwikkeld voor een roeiboot, die tijdens het roeien onder andere de snelheid en slagritme van de roeiers bijhoudt.

Google Glass for rowers

Efficiënter trainen
De Google Glass app maakt het mogelijk om de prestaties van de roeiers te optimaliseren en zal het roeiteam helpen in hun voorbereiding op de Olympische Spelen van Rio in 2016. De binnenkant van de bril toont de roeiers in realtime hun slagtempo, snelheid, verstreken tijd en geroeide afstand. Door de prestaties te monitoren en meteen terug te koppelen kan een roeier gerichter en efficiënter roeien en op termijn het trainingsproces verbeteren.

De app zal uitgebreid getest worden in aanloop naar de Olympische Spelen. De eerste test-case volgt al gauw: van 24 tot en met 32 augustus vindt het WK Roeien plaats op de Bosbaan in Amsterdam.