ConQuaestor: Rapportagecyclus AEX bedrijven beter

09 juli 2014 Consultancy.nl

AEX bedrijven hebben afgelopen boekjaar hun jaarcijfers sneller weten te publiceren ten opzichte van het voorgaande jaar. Over de hele linie is de gemiddelde publicatiesnelheid gedaald van 48 naar 43 dagen, blijkt uit een onderzoek van adviesbureaus Centre Consulting en ConQuaestor.

Elk jaar doen de twee adviesbureaus onderzoek naar de rapportagecyclus van beursgenoteerde bedrijven. Dit jaar zijn meer dan 1,000 multinationals onder de loep genomen, waaronder organisaties genoteerd aan de Amsterdamse AEX en AMX. De consultants keken onder meer naar de snelheid van de cyclus en accountancykosten. 

De resultaten tonen aan dat 15 van de 25 AEX fondsen hun cijfers dit jaar sneller wisten te publiceren ten opzichte van het voorgaande jaar. Unilever is het beste jongetje van de klas, met een publicatietijd van 21 dagen. De koploper van afgelopen boekjaar, ASML, staat op de twee positie met een snelheid van 22 dagen, gevolgd door Ziggo (24 dagen). Ter vergelijking, de bedrijven met het efficiëntste rapportagecyclus ter wereld – J.P. Morgan Chase en Wells Fargo – brengen hun voorlopige jaarijfers in 14 dagen naar buiten. Snelste stijger in de lijst is chemieconcern Akzo Nobel, die met een verbetering van 14 dagen de grootste versnelling wist te realiseren naar 37 dagen.

Snelheid van publicatie resultaten

“Het is goed om te constateren dat veel bedrijven zich opnieuw hebben ingezet om een versnelde rapportage van voorlopige cijfers te laten zien. De snelheid waarmee cijfers kunnen worden gepubliceerd zegt in onze optiek ook iets over de mate van controle over de bestuurlijke informatievoorziening binnen een concern waar het afsluitingsproces een onderdeel van is,” aldus Louis de Koning, Associate Partner bij ConQuaestor

Bedrijven die goed scoren onderscheiden zich volgens Klaas van der Geest, Managing Director bij Centre Consulting, door de efficiency van financiële processen en systemen en een gestroomlijnde interne management rapportage. “Ook zien we dat deze best in class ondernemingen het afsluitingsproces hebben gekoppeld aan hun forecasting, zodat zijn in controle zijn over de performance van het gehele concern,”  aldus Van der Geest. 

Nederland vs Internationaal
Met een gemiddelde publicatiesnelheid van 43 dagen mag Nederland zich internationaal gezien een middenmotor noemen. Bedrijven genoteerd aan de Amerikaanse NYSE zijn het snelst, gevolgd door beurgenoteerde organisaties aan de Scandinavische 50. Een vergelijking: 

Vergelijking publicatiesnelheid

Nieuws

Meer nieuws over